CDA


Europarlement geeft groen licht voor bodyscanners op luchthavens dinsdag 24 mei 2011
Europese luchthavens moeten bodyscanners kunnen gebruiken voor security checks van reizigers. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten. Corien Wortmann-Kool: "Ik ben blij dat het Parlement nu groen licht geeft voor bodyscanners op luchthavens; dat is goed nieuws voor de reizigers. De nieuwe generatie bodyscanners is een goed middel om de beveiliging van het luchtverkeer in de EU te verbeteren en het gemak en snelheid voor de reiziger te vergroten."

Er moeten snel eenduidige eisen komen om de gezondheid te beschermen. CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann-Kool: "We moeten zeker stellen dat gezondheidsrisico's worden voorkomen. Door een verbod op het gebruik van X-ray apparatuur kunnen we verzekeren dat passagiers niet onnodig worden blootgesteld aan schadelijke straling."

De voorstellen die zijn aangenomen, houden goed rekening met de privacy van reizigers. Zo mogen er geen lichaamsbeelden, maar alleen standaardfiguren worden afgebeeld en opgeslagen. Ook moet er een alternatief voorhanden zijn voor reizigers die de bodyscan weigeren. "Hiermee zijn de privacybezwaren van tegenstanders van de bodyscanners van tafel geveegd. De weg is vrij om de bodyscan toe te passen op onze luchthavens", aldus Wortmann.

De voorstellen van het Europees Parlement zijn er op gericht om gemak en snelheid voor de reiziger te bevorderen en tegelijkertijd maximale veiligheid te bieden. Daarnaast komen er ook andere thema's over de beveiliging van de luchtvaart aan de orde. Het Europees Parlement stemt binnenkort plenair over dit voorstel en de Europese Commissie is van plan om komende zomer de bodyscan op de lijst van screening methoden te zetten.