Aalberts Industries
Published: 08:00 CEST 24-05-2011 /Thomson Reuters /Source: Aalberts Industries N.V. /XAMS: AALB /ISIN: NL0000852564
Aalberts Industries versterkt positie van Industrial Services in de markten voor LED, halfgeleiders en zonne-energie

Aalberts Industries N.V. heeft overeenstemming bereikt met de Air Liquide groep met betrekking tot de overname van 100% van de aandelen van Lamers High Tech Systems B.V. (Lamers) in Nederland onder voorwaarde van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Lamers is sinds 1984 actief in het ontwikkelen, engineeren, produceren, assembleren, testen en kwalificeren van systemen voor de regeling en distributie van hoogzuivere gassen en chemicaliën. Deze systemen worden gebruikt in fotolithografische systemen die geleverd worden aan de halfgeleiderindustrie en MOCVD-apparatuur (metal organic chemical vapour deposition) die geleverd wordt aan de LED industrie. De systemen van Lamers worden ook toegepast in de productielijnen van fotovoltaïsche systemen ten behoeve van de zonne-energie sector. De markten voor LED en zonne-energie zijn snelgroeiende markten voor duurzame energie, waarin Industrial Services streeft naar een groter marktaandeel. Daarnaast is Lamers actief in het installeren op locatie van leidingsystemen voor hoogzuivere gassen en vloeistoffen alsmede hook-up activiteiten.

Lamers genereert met rond de 300 medewerkers een jaarlijkse omzet van ongeveer EUR 90 miljoen op twee productielocaties in Nijmegen en Kerkrade. Het ervaren managementteam zal de onderneming blijven leiden op de bestaande locaties en samen met de aanwezige medewerkers.

De systemen van Lamers worden in nauwe samenwerking met de klant ontwikkeld, van ontwerp tot inbedrijfstelling. Lamers levert semiautomatische systemen, zowel inhouse als op locatie bij de klant, daarbij gebruikmakend van de grote ervaring op het gebied van de toepassing van leidingsystemen, afsluiters, fittingen, sensoren en instrumenten voor flowmetingen. De hoogzuivere systemen worden gebruikt om een specifiek mengsel met de juiste specificaties van temperatuur, druk, vochtigheid en zuiverheid te injecteren in de betreffende productieprocesstappen in fotolithografische- en MOCVD-apparatuur. Lamers maakt gebruik van geavanceerde productieprocessen waaronder (semi) automatische lasprocessen van leidingsystemen, computer gestuurd buigen van leidingen en de nieuwste technieken op het gebied van testen en kwalificeren, waaronder deeltjes- en vochtmeting, alsmede helium lektesten onder vacuüm. Dit alles vindt plaats in een cleanroom omgeving.

De overname van Lamers past in de strategie van Aalberts Industries om de positie in de activiteit Industrial Services te versterken, waarbij geprofiteerd wordt van de volgende aspecten:

- Lamers versterkt de positie van Aalberts Industries als technologiepartner in de halfgeleidermarkt met voor de klant op maat gemaakte systemen voor hoogzuivere gassen en chemicaliën. Aalberts Industries is al vele jaren actief in deze markt en levert subassemblages, vibratiecontrolesystemen en oppervlaktebehandelingen van onderdelen voor de halfgeleiderindustrie.

De overname van Lamers geeft Aalberts Industries de mogelijkheid de marktpositie in de snelgroeiende markten voor LED productie en fotovoltaïsche systemen ten behoeve van de zonne-energie markt uit te breiden, door andere producten, systemen en processen te verkopen via de bestaande verkoopkanalen van Lamers.

- Door gebruik te maken van Lamers' technologie kunnen andere markten worden onderzocht en geopend, bijvoorbeeld markten voor micro-elektromechanische systemen (MEMS), en voor chemical en pharmaceutical delivery systems, markten waarin Industrial Services op dit moment nog niet actief is.

- Lamers' technologie en ervaring op het gebied van ontwerp, engineering, productie, assemblage, testen en kwalificeren van systemen voor de regeling en distributie van hoogzuivere gassen en vloeistoffen kunnen ook worden ingezet voor andere markten waarin Industrial Services actief is, zoals de medische en de precisiemachinebouw industrie.

- De technologie en productportfolio met betrekking tot hoogwaardige leidingsystemen, afsluiters, fittingen, sensoren en instrumenten voor flowmetingen, gebruikt in de Lamers' systemen, kan verder ontwikkeld worden, gebruikmakend van de mogelijkheden van productontwikkeling en verkoop binnen Aalberts Industries.

- Lamers kan gebruikmaken van het internationale netwerk van Industrial Services om wereldwijd zijn klanten te bedienen, die steeds meer een lokale service op maat nodig hebben.

- Binnen Flow Control kunnen de systemen van Lamers samen met de activiteiten op het gebied van hoogzuivere gassen worden verkocht aan laboratoria, universiteiten en onderzoekcentra. Aalberts Industries is wereldwijd aanwezig in deze markten.

- Naast al deze mogelijkheden kan Lamers de (metaalverspanende) productiekennis en -capaciteit van Industrial Services gebruiken om nog sneller, completer en efficiënter de systemen te leveren aan de klanten.

De overname wordt gefinancierd uit kredietfaciliteiten en zal worden gerealiseerd nadat alle formaliteiten zijn vervuld en goedkeuringen zijn verkregen. Dit zal naar verwachting voor het eind van juni 2011 zijn. De resultaten van Lamers zullen onmiddellijk bijdragen aan de winst per aandeel.

Voor meer informatie over Lamers: www.lamers-hightech.com

http://hugin.info/130709/R/1518107/454624.pdf>Persbericht in PDF

----------