Duurzaamheid door overschakelen op led-verlichting zonder extra kosten


's-Hertogenbosch, 20110518 -- Led Illumination Concepts (LIC) Solutions B.V. uit Eindhoven wil introductie van led-verlichting versnellen door cashflow-neutraal model. Tijdens de Kennisdagen Facilitair en Gebouwbeheer in 's-Hertogenbosch (24, 25, 26, 27 mei a.s.) presenteert zij deze vernieuwende kijk op duurzaam besparen uitgebreid en wordt de onderneming officieel 'gelanceerd'.

Verantwoord kosten besparen
Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat bij overheid en bedrijfsleven al een tijd hoog op de agenda. Niet alleen vanwege het besef dat onze natuurlijke hulpbronnen beperkt zijn en klimaatverandering tegengegaan moet worden, maar eveneens vanwege de teruggelopen economie in combinatie met alsmaar stijgende energieprijzen. Oplopende kosten enerzijds en een krimpend budget anderzijds, dwingt bestuurders bewuster met de beschikbare middelen om te springen.

Organisaties willen graag investeren in moderne, energiezuinige technieken, met een lange levensduur. Zo worden terugkerende kosten in energie, personeel en onderhoud geminimaliseerd en de uitstoot van broeikasgassen als CO­2 en SO2 teruggedrongen. Led-verlichting is een van die duurzame oplossingen, maar hoge aanschafkosten bleken tot voorkort een struikelblok. Daarom wordt van de mogelijkheid om kosten-neutraal over te schakelen veel verwacht.
LIC Solutions BV levert functionele led-verlichtingsproducten, in combinatie met een financiering. De aankoop wordt in maandelijkse termijnen afbetaald, middels de besparing op de teruggedrongen maandelijkse energiekosten (>-60%). Hiermee neemt LIC Solutions de barrière van de initiële investering voor haar klanten weg. De afbetalingstermijn ligt tussen de 1 en 4 jaar, daarna rest alleen nog de lagere energierekening en de lagere CO2 uitstoot. Door de 10-voudige levensduur van led-verlichting ten opzichte van conventionele verlichting, worden onderhouds- en vervangingskosten geminiseerd.

Snel break-even
Afhankelijk van aantal branduren, energieprijs en type verlichting is het break-even punt binnen 1 tot 4 jaar bereikt. Dat betekent dat - in relatie tot de levensduur - het break-even punt snel bereikt is. Het is zelfs mogelijk om de financieringstermijn langer te maken, zodat de besparing op de maandelijkse kosten meteen begint. De besparingen die na het break-even punt over de resterende levensduur gerealiseerd kunnen worden verschillen van geval tot geval, maar zijn in relatie tot de aanschafwaarde substantieel. Na opname van de bestaande verlichting door LIC Solutions wordt met een transparant berekeningsmodel snel in kaart gebracht welke besparingen in de betreffende situatie op energieverbruik, CO2 en onderhoud en vervanging behaald kunnen worden door led-verlichting toe te passen.

Moderne lichtbron
Led-verlichting is als functionele lichtbron inmiddels uitgegroeid tot volwaardig vervanger van TL-verlichting, gloeilamp, halogeen en straatverlichting. Producten, een op een uit te wisselen met conventionele lampen, met eenzelfde lichtintensiteit maar aanzienlijk lager energieverbruik en veel langere levensduur.  De toepassing van led-verlichting biedt in vele situaties en branches specifieke voordelen en is in zowel functioneel wit als sfeervol warm wit en kleuren te verkrijgen. Vervanging kan vaak zonder enige aanpassing aan de huidige installatie.

Organisatie
LIC Solutions BV is het derde bedrijf in de Led Illumination Concepts-groep. 
Led Illumination Concepts Latin America is het eerst opgerichte bedrijf in de groep. Het biedt het lease concept al sinds 2009 in Latijns Amerika aan, naast haar rol als handels en distributiebedrijf met agentschap voor diverse led fabrikanten en leveranciers in Z.O. Azie.
Led Illumination Concepts Europe ontwikkelt sinds 2010 haar rol als handelsbedrijf.