Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

LTO tevreden over akkoord tussen zeven organisaties

'Doorbraak bij aanpak ganzenoverlast'

LTO Nederland is tevreden over de gezamenlijke afspraken, die zeven natuur- en agrarische organisaties gisteravond in Den Haag hebben gemaakt over de vermindering van het aantal ganzen in ons land en het in de hand houden van populaties. 'Het akkoord is een doorbraak omdat nu op landelijk niveau duidelijke en gemeenschappelijke doelen zijn overeengekomen', zegt voorzitter Peter de Koeijer van de werkgroep Flora en Fauna van LTO Nederland.

Volgens de LTO-bestuurder vormt het akkoord tevens een trendbreuk omdat lang over de ganzenoverlast is gepraat, maar jaren achtereen te weinig is gedaan om dit probleem weer beheersbaar te krijgen: 'De ergernis groeide, naarmate de schade jaarlijks bleef toenemen.' De Koeijer wijst er op, dat in verschillende provincies wel aan plannen werd gewerkt, maar dat de uitvoering haperde door verschillende regels.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) kon aanvankelijk instemmen met de gezamenlijke afspraken, maar heeft zich uit het overleg teruggetrokken. Het totaal aantal ganzen aan het eind van het broedseizoen wordt becijferd op 280.000 vogels. Afgesproken is onder meer dat de gehele populatie ganzen in vijf jaar zal verminderd naar maximaal 100.000. Het aantal grauwe ganzen zal met de helft worden teruggebracht. Centraal in het gezamenlijk akkoord staat het doel, om de gazenschade weer tot een acceptabel niveau terug te brengen, aldus De Koeijer.

LTO is ook positief over de afspraak dat de communicatie over het akkoord en de uitwerking ervan gemeenschappelijk zal worden aangepakt. De Koeijer vindt het zeer spijtig, dat de jagersvereniging het akkoord niet heeft getekend. 'Voor de uitvoering van het akkoord in de praktijk hebben we de jagers ook nodig. Er zijn derhalve regionaal aanvullende afspraken nodig om de nu afgesloten overeenkomst tot een succes te maken. Naast afschot zijn er meerdere andere manieren om de groei van de populaties tegen te gaan.'

De organisaties die zich achter het akkoord hebben geschaard zijn Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescheming, LTO Nederland, De12Landschappen, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), en Agrarisch en Particulier natuur- en landschapsbeheer (APNL). Zij gaan nu aan de slag met de uitwerking van de afspraken en rekenen daarbij op steun van staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en de provincies.

Datum : 24 mei 2011




Ingezonden persbericht