Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2011

Nederlandse chauffeur sterft uit

Dalende populariteit en vergrijzing veroorzaken beroepstekorten

Voor de Nederlandse lonesome cowboy van de internationale snelwegen lijkt geen toekomst weggelegd. Voorheen trok het idyllische beeld van lang van huis in je eigen tientonner nog een constante stroom jongeren aan. Nu lijkt de Nederlandse jeugd niet meer voor het vak te porren. De dreiging tot 'uitsterven' geldt niet alleen voor de transportsector, maar ook voor andere beroepsgroepen. Dit kan geconcludeerd worden uit 'Visie op Sectoren' van ABN AMRO dat morgen uitgebracht wordt. Het chauffeursvak is niet meer wat het geweest is. Wat trok was het beeld van een man met een missie, verantwoordelijkheid voor zijn vracht en een gevoel van vrijheid. De branche wordt tegenwoordig echter geregeerd door efficiency en een focus op verlaging van kosten. De chauffeurs worden volledig geregisseerd door het logistieke brein van het transportbedrijf, waardoor de autonomie van de chauffeur anno 2011 beperkt wordt.

Efficiency versus romantiek
Sector banker Transport & Logistiek van ABN AMRO, Bart Banning, licht toe: "We zien dat de populariteit van het vak daalt en het vroeger geromantiseerde 'chauffeursleger' snel vergrijst. Daarnaast nemen de (goedkopere) chauffeurs uit Oost-Europa de plaats van de Nederlandse chauffeur steeds vaker in. De natuurlijke uitstroom wordt niet voldoende aangevuld met jonge aanwas. Een zorgelijke situatie als je bedenkt dat het wegtransport naar verwachting grote vervoersvolumes te verwerken krijgt. Het is bovendien ook jammer, want met het gebruik van IT en de toepassing van steeds weer nieuwe (duurzame) technieken in de truck-combinatie verdient dit vak een veel positiever imago dan wat het nu heeft."

Tekorten in meer sectoren
Uit 'Visie op Sectoren' van ABN AMRO blijkt dat er in meer sectoren nijpende tekorten aan personeel zijn. Vergrijzing heeft als effect een groeiende zorgvraag, en resulteert voor de zorgsector in een groeiend tekort aan arbeidspotentieel. Zo is meer dan de helft (53,6%) van de medewerkers in de ouderenzorg 46 jaar of ouder, 15,5% is zelfs 56 jaar of ouder. Ook in de agrarische sector kampen veel bedrijven met het gebrek aan een opvolger. De liefde voor het boerenleven krijgen de kinderen bijvoorbeeld wel mee, maar deze kiezen meer en meer voor aanverwante beroepen die in het verlengde van het vakgebied zitten. Bijvoorbeeld in de food, wetenschap, overheid of het onderwijs. Minder vaak kiezen ze ervoor om de boerderij van hun ouders over te nemen. Ook is er schaarste aan IT specialisten, door de uitstroom van gepensioneerden, en een tekort aan nieuwe aanwas. De sector lost dit op door het aantrekken van buitenlandse specialisten.

Over ABN AMRO's Visie op Sectoren
In 'Visie op Sectoren', waarin 9 sectoren en 78 branches belicht worden, beschrijft ABN AMRO haar visie op trends, ontwikkelingen en vooruitzichten voor de betreffende branches. In deze jaarlijkse rapporten wordt bijzondere aandacht besteed aan de verbinding van theoriekennis met praktijkervaring. Naast de jaarlijkse rapporten geeft ABN AMRO regelmatig sectorpublicaties uit die gaan van kwartaalanalyses en -prognoses tot actuele updates of verdiepende en overstijgende sectorrapporten. Visie op Sectoren is vanaf 25 mei gratis te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren. Klik op het beeld om het in hoge resolutie te downloaden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht