Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2011

Nominaties De Ovatie 2011 - VSCD Klassieke Muziekprijs

De eerste nominaties voor De Ovatie 2011 gaan naar dirigent Iván Fischer, het RIAS Kammerchor, het Lets Radiokoor, Asko Schönberg en VocaalLab, dirigent Mariss Jansons en tenor Mark Padmore met pianist Kristian Bezuidenhout. Dat maakt de vakjury vandaag bekend. De Ovatie is de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), voorheen de VSCD Klassieke Muziekprijs. De Ovatie wordt vanaf 2011 jaarlijks uitgereikt aan de meest indrukwekkende live prestatie op klassieke muziekgebied in Nederland. De uitreiking vindt plaats op de Dag van de Klassieke Muziek.

De jury nomineert in deze eerste nominatieronde zes kanshebbers voor De Ovatie 2011. Eind juni nomineert de jury voor de tweede maal. De Ovatie 2011 wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Klassieke Muziek op maandag 17 oktober 2011, georganiseerd door Muziek Centrum Nederland (MCN). De uitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de NTR.

De genomineerden
Dirigent Iván Fischer wordt door de jury onder andere genomineerd vanwege de fijnzinnigheid waarmee hij verschillende composities ieder op een eigen, unieke manier tegemoet treedt.

De jury omschrijft het RIAS Kammerchor als een koor met een magische klank. RIAS combineert precisie en vakmanschap met een ongelofelijke muzikale wendbaarheid en zichtbaar plezier, aldus de vakjury.

Het Lets Radiokoor geeft volgens de jury een nieuwe betekenis aan zowel klank als ook imago van een als stoffig ervaren muziekgenre en trekt zo ook een jonger publiek.

Muziektheater, de muziekvorm van de toekomst, wordt door het Asko/Schönberg Ensemble en VocaalLab tot een succesvolle onderneming gemaakt. Dat ervoer de jury bij de productie van Een Oresteia van Iannis Xenakis en Annelies van Parijs.

Chefdirigent Mariss Jansons smeedde dit seizoen een formatie van zo'n vierhonderd uitvoerenden tot een overtuigend muzikaal geheel. En leverde daarmee twee onvergetelijke concerten.

In de vertolking van Schumanns Dichterliebe die tenor Mark Padmore en pianist Kristian Bezuidenhout gaven, wisten zij op een onvergetelijke manier de ongrijpbare en verborgen theatrale geest van dit stuk op gedichten van Heinrich Heine te verklanken.

Jury
De jury van De Ovatie 2011 bestaat uit juryvoorzitter Gabriël Oostvogel (directeur Concert- en congresgebouw De Doelen); Bela Luttmer (muziekjournalist); Yvonne van den Berg (programmeur De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen); Simon Reinink (directeur Het Concertgebouw, Amsterdam); Jan Raes (directeur Koninklijk Concertgebouworkest); Henk Swinnen (Artistiek Leider Rotterdams Philharmonisch Orkest); Tino Haenen (directeur Muziekgebouw aan 't IJ) en Frank Veenstra (programmeur Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven).