Universiteit van Tilburg

Persbericht 24 mei 2011

Computer maakt van u een betere schrijver

Nieuwe technologie om het schrijven te vergemakkelijken gaat veel verder dan de aloude spellingcontrole, zo blijkt uit een symposium met lezingen en demonstraties op 31 mei in Tilburg.

Het doen van suggesties voor beter schrijven, het bepalen van de leesbaarheid van een tekst, maar ook het beter en sneller opsporen van taalfouten; de computer biedt in de nabije toekomst uitgebreide hulp bij het schrijven van teksten.

Het Tilburg Center for Cognition and Communication en de Nederlandse Taalunie laten op het symposium 'De automatische taalhulp' deskundigen aan het woord die kijken naar de mogelijkheden van vandaag en morgen. Daarbij worden innovatieve Nederlandse en Vlaamse producten en studies gepresenteerd en gedemonstreerd op het gebied van spellingcorrectie en schrijfondersteuning.

Naast lezingen van Ted Sanders (Universiteit Utrecht), Gerard Kempen (Universiteit Leiden en Max Planck Institute for Psycholinguistics, Nijmegen) en Dominiek Sandra (Universiteit Antwerpen) zijn er unieke demonstraties van producten voor tekstcorrectie en schrijfondersteuning. Op een demonstratiemarkt krijgen bezoekers de gelegenheid om de producten uit te proberen en met de ontwikkelaars van gedachten te wisselen. Er worden onder andere demonstraties gegeven door OpenTaal, Gridline, INL, Sensotec, LT3 en Joyrite.




Universiteit van Tilburg