Ingezonden persbericht


()
Amersfoort, 24 mei 2011

Gezondheidsfondsen ontvangen recordbedrag van De Lotto

De Nederlandse volksgezondheidsfondsen verenigd in de Stichting Loterijactie Volksgezondheid hebben vandaag een recordbedrag van ¤ 7.133.366,- ontvangen van De Lotto. De overhandigingg vond plaats in het Huis voor de Gezondheid in Amersfoort door Rieneke van de Laar, manager Sport en Goede Doelen bij De Lotto. De Lotto draagt ieder jaar de totale netto-opbrengst af aan 19 goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid.

De afdracht van De Lotto gaat via de Stichting Loterijacties Volksgezondheid (SLV) naar 14 gezondheidsfondsen, namelijk Aids Fonds, Astma Fonds, Diabetes Fonds, Fonds Psychische Gezondheid, de Hersenstichting Nederland, KNCV Tuberculosefonds, KWF Kankerbestrijding, Maag Lever Darm Stichting, Revalidatiefonds, Nederlandse Brandwonden Stichting, Nederlandse Hartstichting, Nierstichting, Prinses Beatrix Fonds en Reumafonds.

De gezondheidsfondsen houden zich vooral bezig met wetenschappelijk onderzoek, ondersteuning van patiëntenbelangen en voorlichting. Rieneke van de Laar: 'Al 50 jaar steunt Lotto 14 Nederlandse gezondheidsfondsen en hier zijn we trots op. Hiermee hebben we bijgedragen aan de huidige standaard Nederlandse Volksgezondheid. De fondsen spelen een zeer belangrijke rol bij preventie, voorlichting, genezen en onderzoeken'.

Volgens Jan van Deth, voorzitter van de SLV, is de afdracht van Lotto onmisbaar voor de volksgezondheid in Nederland: 'De gezondheidsfondsen ontplooien hiermee projecten die van cruciaal belang zijn voor de Nederlandse Volksgezondheid. Door onder andere de afdracht van Lotto financieren ze baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, rollen ze preventiecampagnes uit, verlenen en verbeteren ze patiëntenzorg en stimuleren ze de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en therapieën.'

Iedereen wint met Lotto
Niet alleen spelers van Lotto winnen met Lotto, maar ook goede doelen winnen. Lotto is een onderdeel van De Lotto en alle opbrengsten komen, na aftrek van het prijzengeld, ten gunste van goede doelen op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. Sinds de oprichting van Stichting De Lotto in 1961 is er meer dan 1,3 miljard euro naar de Nederlandse sport gegaan via NOC*NSF. Naast de topsport profiteren ook de breedtesport en talentontwikkeling van een grote jaarlijkse bijdrage. Aan overige goede doelen waaronder de SLV, het Oranjefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds is sinds de oprichting zo'n 500 miljoen euro afgedragen.