Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht wijst dreigende cultuurbezuinigingen af

Het gemeentebestuur van Maastricht wijst de dreigende cultuurbezuinigingen door staatssecretaris Halbe Zijlstra af.

24 mei 2011

Voor een aantal belangrijke culturele instellingen in Limburg zullen de bezuinigingsplannen buitensporig negatieve gevolgen hebben. Samen met de provincie Limburg zal Maastricht de plannen fundamenteel ter discussie stellen.

Het college van B&W begrijpt dat er in de culturele sector bezuinigd moet worden. Maar dan moet de bezuiniging gelijkwaardig zijn aan de andere regio's en recht doen aan de regionale cultuurfunctie van Maastricht.

Volgens wethouder Costongs pakken de gevolgen van de bezuinigingsplannen onevenredig slecht uit voor Maastricht: "Wanneer we de aangekondigde plannen van Zijlstra doorrekenen, dan wordt er in Maastricht geen 26% bezuinigd zoals landelijk, maar krijgen wij te maken met een korting tot 75%. Dat is een extreem verschil met de kortingen in andere delen van het land en betekent een forse kaalslag in het totale culturele veld."

In de afgelopen maanden heeft de gemeente samen met de provincie intensief gesproken met Den Haag. Het uitgangspunt daarbij was altijd een gelijkwaardige verdeling van de bezuinigingslast over het land. De Raad voor Cultuur heeft een advies uitgebracht, waarin de door het kabinet gewenste bezuinigingen gehaald werden zonder afbreuk te doen aan het fijnmazig cultureel netwerk via de stedelijke kernpunten, waar Maastricht er één van is. Maastricht steunt het advies van de Raad. Maar de staatssecretaris heeft laten weten dit advies niet over te nemen en vast te houden aan zijn eigen oorspronkelijke plannen. Die zal hij publiceren in zijn Beleidsbrief, die 10 juni openbaar wordt.

"Dat zal forse gevolgen hebben voor onze stad", aldus wethouder Costongs, "Onze keten van culturele carrières wordt verbroken omdat dragende voorzieningen dreigen te verdwijnen of door ernstige kortingen beperkt worden in hun activiteiten. Dat betekent niet alleen verlies aan arbeidsplaatsen in de culturele sector, maar ook een ontmanteling van de culturele infrastructuur. De duurzame verbindingen tussen opleidingen, professionals, publiek en amateurs worden doorgeknipt. De concurrentiepositie van onze stad wordt daardoor ernstig verzwakt. Uit recente onderzoeken (o.a. Atlas van Nederlandse Gemeenten) blijkt steeds sterker dat economie en cultuur elkaar versterken. Een sterke culturele infrastructuur werkt als magneetfunctie bij het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid en groei van het aantal arbeidsplaatsen. Als wij serieus werk willen maken van onze ambities voor bijvoorbeeld Brainport 2020, dan is een cultureel spannende omgeving een harde noodzaak. Maar de exorbitante bezuinigingsplannen hebben tot gevolg dat Maastricht een culturele woestijn dreigt te worden."

"Wanneer de plannen van de staatssecretaris doorgaan, wordt onze sterke positie als cultuurstad in het zuiden sterk beperkt ten gunste van grote instituten in de Randstad. Ons internationaal gewaardeerde kunstvakonderwijs zal moeten opereren in een sterk gereduceerd cultureel landschap, je kan je afvragen hoelang zij die status kunnen vasthouden, als de studenten in de directe omgeving niet kunnen doorgroeien", aldus de wethouder.

Hij wijst er op dat de culturele sector bereid is om in lijn met het advies voor de Raad voor Cultuur te bezuinigingen en te reorganiseren. B&W willen samen met het provinciaal bestuur op korte termijn een gesprek met de staatssecretaris om de buitensporige effecten van de bezuinigingsplannen terug te brengen naar een voor alle partijen acceptabel niveau.