Vrije Universiteit Amsterdam

Complex Regionaal Pijn Syndroom type 1


* Startdatum: 24-05-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Complex Regional Pain Syndrome type 1. Assessment and treatment targeting central sensitization


* Spreker: S. Collins


* Promotor: prof.dr W.W.A. Zuurmond prof.dr. S.A. Loer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Susan Collins beschrijft onderzoeken die bijdragen aan de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom. Haar resultaten dragen bij aan een betere diagnostiek en wijzen op de betrokkenheid van NMDA-receptoren bij CRPS. CRPS is een zeer complexe aandoening, waarbij mogelijk verschillende ziekteprocessen een rol spelen. Verder onderzoek is noodzakelijk om goede behandelingen voor CRPS te kunnen ontwikkelen.

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een pijnaandoening van de extremiteiten die meestal ontstaat na een trauma zoals bijv. een botbreuk of splinter. CRPS gaat naast pijn gepaard met zwelling, temperatuurveranderingen, kleurveranderingen, spierzwakten en krampstanden. Doordat het ziekteproces van CRPS niet bekend is bestaan er geen laboratoriumtesten die de diagnose CRPS kunnen vaststellen en wordt CRPS op basis van de medische geschiedenis en a.d.h.v. klachten van patiënten vastgesteld. Bovendien is het moeilijk om goede behandelingen voor CRPS te ontwikkelen.

Collins beschrijft studies (de ontwikkeling van vragenlijsten en het testen van bestaande meetinstrumenten/methoden) die bijdragen aan de diagnose CRPS. Daarnaast deed zij onderzoek naar de betrokkenheid van NMDA-receptoren bij CRPS om zo nieuwe behandelingen te kunnen ontwikkelen. NMDA-receptoren zijn eiwitstructuren die o.a. in ons wervelkolom zitten en verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van (pijn)prikkels naar onze hersenen. Mogelijk zijn de NMDA-receptoren bij CRPS veranderd of gevoeliger geworden waardoor er pijnklachten ontstaan. Deze structuren zitten ook in de huid. Collins vond dat NMDA-receptoren bij mensen met CRPS in aantal zijn toegenomen vergeleken met de huid van mensen zonder CRPS.

Intraveneuze toediening van magnesium (een mineraal dat NMDA-receptoren minder gevoelig maakt) bij acht CRPS-patiënten zorgde voor een significante vermindering van pijnklachten. Hoewel de acht CRPS-patiënten gezamenlijk goed op de magnesiuminfusen reageerden, zag Collins dat sommige patiënten beter op de infusen reageerden dan anderen. Bij 25 CRPS-patiënten werd onderzocht of zij met en zonder magnesiumtekort verschillend reageerden op de magnesiuminfusen. Tussen de patiënten met en zonder magnesiumtekort vond Collins geen verschil in de hoeveelheid pijn voor en na toediening van het infuus. De groep patiënten met magnesiumtekort had wel een significant langere pijnvermindering t.o.v. de groep patiënten zonder magnesiumtekort.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam