Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Brandbrief KNMP over liberalisering farmacie

KNMP informeert Tweede Kamer over recente ontwikkelingen

Vandaag overlegt de Tweede Kamer met Minister Schippers over het geneesmiddelenbeleid. Met het oog op dat Algemeen Overleg heeft de KNMP een brandbrief naar de Kamer gestuurd. De KNMP is ontsteld over de sterk gewijzigde opstelling van zorgverzekeraars t.a.v. de liberalisering van de farmacie.

Op basis van het deze week gepresenteerde onderzoek van Boston Consulting Group zijn zorgverzekeraars van mening dat vrije prijzen bij de farmaceutische zorg wel mogelijk zijn, maar bij geneesmiddelen niet. Het fundament van het rapport is een doelredenering om aan te tonen dat er in grote delen van ons land geen concurrentie tussen apotheken zou bestaan. De KNMP vindt dit apert onjuist.

Apothekers steunen de lijn, zoals ingezet door de minister, t.w. de liberalisering van de hele markt, omdat deze de beste uitkomsten voor de patiënt garandeert. De door zorgverzekeraars voorgestelde splitsing zal het vrijwel onmogelijk maken voor apothekers om aan hun patiënten de gewenste kwaliteit van farmaceutische zorg te leveren. Er zal, naar de mening van de KNMP, een situatie ontstaan waarin voornamelijk zal worden geconcurreerd op distributie van geneesmiddelen en niet op kwaliteit van zorg.

BRANDBRIEF KNMP.