Belgische Federale Overheid


Koning Boudewijnprijs voor Denis Mukwege, vrouwenarts in Oost-Congo

Datum: 25 mei 2011

De Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkeling 2010-2011 gaat naar dokter Denis Mukwege, gynaecoloog en directeur van het Panzi hospitaal in Bukavu. Dr. Mukwege ontvangt de prestigieuze ontwikkelingsprijs voor zijn jarenlange inzet voor slachtoffers van seksueel geweld. De jury lauwerde ook zijn strijd voor de vrede en zijn inzet voor een gezondheidssysteem in Oost-Congo.

Dr. Mukwege herstelt al bijna 15 jaar de waardigheid van vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld in Oost-Congo. Mukwege hielp al duizenden vrouwen met medische zorgen en psychische bijstand. Hij voert ook een niet aflatende strijd om de tragedie die deze vrouwen beleven bekend te maken.

De jury lauwerde ook de bijdrage van Dr. Mukwege aan het installeren van een geïntegreerd gezondheidssysteem in het oosten van Congo en zijn engagement voor de vrede in zijn geboorteland.

De uitreiking van de Koning Boudewijnprijs vond plaats op dinsdag 24 mei in het Koninklijk Paleis, in aanwezigheid van de Koninklijke familie en van Margot Wallström, de afgevaardigde van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties voor seksueel geweld in conflictgebieden.