De Delta Lloyd Regatta ging vandaag 24 mei van start in fantastische, maar koude zeilomstandigheden. De Nederlanders kwamen heel goed uit de startblokken met veel wind. Op het thuiswater staan de Nederlanders in maarliefst vijf verschillende klassen in de top drie tijdens deze ISAF Sailing World Cup.

Vijf keer top drie in algemeen klassement:
⢠Marit Bouwmeester (foto), Delta Lloyd Kernploeg, Laser radial, 2de ⢠Roelof Bouwmeester, Delta Lloyd Kernploeg, Laser standard, 3de ⢠Dorian van Rijsselberge, Delta Lloyd Kernploeg, RS:X windsurfer, 2de

⢠Thierry Schmitter, Delta Lloyd Kernploeg, 2.4mR, 1ste
⢠Sven en Kalle Coster, Team Coster, 470 mannen, 2de
(fotograaf Thom Touw)

Marit Bouwmeester Laser radial
Marit Bouwmeester is een van de lichtere zeilsters in de Laser radial vloot. Om de zwaardere tegenstanders te verslaan in deze omstandigheden met veel wind moet Bouwmeester het hebben van haar techniek en dat lukte vandaag goed. Ze begon met een overwinning en pakte daarna een tweede plaats en gaat daarmee aan de leiding in het klassement.

Westerhof en Berkhout 470 dames
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout begonnen met een tweede plaats in de eerste race van de dames 470 klasse. Na bijna vier maanden er tussenuit te zijn geweest had het duo er veel zin in. Maar de huidige
wereldkampioenen lieten noodgedwongen de tweede race, in de uitdagende omstandigheden, schieten in verband met een gedoseerde wederopbouw.

Matchrace team
De matchrace zeilsters Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Mijke Lievens moesten het in een directe confrontatie opnemen tegen Mandy Mulder, Marja van Helden en Merel Witteveen. De eerst genoemden wonnen die race en wisten drie van de vier gezeilde races te winnen. Mulder, Van Helden en Witteveen wonnen een match van de vier op 24 mei.

Bouwmeester en Van Schaardenburg Laser
Roelof Bouwmeester won de openingsrace in de sterk bezetten Laserklasse (122 deelnemers). Daarna scoorde Bouwmeester een vijfde plaats. Bouwmeester was tijdens de vorige Wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyeres ook in goede vorm en de Friese zeiler lijkt weer in dezelfde vorm te steken. Bouwmeester staat derde achter Wereldkampioen Slingsby (AUS). Vujasinovic (CRO) gaat aan de leiding. Bouwmeester zijn trainingspartner en concurrent Rutger van Schaardenburg scoorde ook goed met een 8ste en een 2de plaats.

LeFevre en Krol 470 mannen
Steven LeFevre en Steven Krol waren minder gelukkig vandaag. In de tweede race lag het duo er goed bij in de kopgroep maar vlak voor de finish verloren ze de controle en een paar plaatsen. Met een tiende plaats en een vijfde plaats staan de Nederlanders 14de. Team Coster staat tweede in het klassement.

Dorian van Rijsselberge RS:X Windsurfer
Dorian van Rijsselberge (foto) staat tweede in het algemeen klassement. Zijn trainingspartner J.P. Tobin (NZL) gaat aan de leiding. De kans bestaat dat Rijsselberge het evenement niet helemaal uitsurft aangezien de Texelaar zich optimaal probeert voor te bereiden op de volgende Wereldbeker op Olympisch water die op 6 juni van start gaat. De Delta Lloyd Regatta past dit jaar niet perfect in de trainingsopbouw daarvoor.
(foto Margje Tempelaars)

Thierry Schmitter 2.4mR Paralympisch
Thierry Schmitter houdt van veel wind en actie. Schmitter genoot en won beide races. Daarmee gaat de Hagenaar overtuigend aan de leiding in de 2.4mR klasse.

Postma in de Finn
Niet kernploeglid Pieter-Jan Postma begon de Delta Lloyd Regatta goed. De Friese zeiler staat vijfde in het klassement met 66 Finn zeilers.