Watersportverbond - KNWV

Negatieve uitspraak over Waddenafsluiting

woensdag 25 mei 2011

De Raad van State heeft woensdagochtend een voor de watersporter negatieve uitspraak gedaan over de afsluiting van een aantal
Waddengebieden. Het Watersportverbond had met een aantal andere partijen bezwaar aangetekend tegen deze afsluitingen. Wij betreuren de uitspraak zeer.

Wadden blijven afgesloten voor watersporters Het verbond, samen met het Productschap Vis en en de Vereniging voor Wadvaarders, ging in juni 2010 in beroep tegen de beslissing van het ministerie van Landbouw om de bezwaren tegen afsluiting van een aantal gebieden in de Waddenzee ongegrond te verklaren.

Betere motivatie
De minister is destijds bij de beslissing om de bezwaren ongegrond te verklaren nauwelijks ingegaan op de door het Watersportverbond aangevoerde bezwaargronden. Het verbond vindt dat de minister beter had moeten motiveren dat verstoring van vogelsoorten ook daadwerkelijk de instandhouding van de vogelsoorten schaadt. Volgens hem is de
toegangsbeperking namelijk niet nodig voor de instandhouding van vogelsoorten.

Geen bewijs
Het Watersportverbond heeft aan de hand van de gegevens van Sovon voor Simonszand aangetoond dat er niet meer vogels dan eerdere jaren komen foerageren op Simonszand: het aantal is zelfs verminderd, ondanks het feit dat er minder verstoringen door watersport en anderen zijn geconstateerd. Door de ontkrachting van deze gegevens lijken ook gegevens van de andere afgesloten gebieden onbetrouwbaar.

Ongegrond
Helaas gaat de Raad van State hier niet in mee. "In hetgeen het Watersportverbond, Productschap Vis en de Wadvaarders hebben aangevoerd ziet de Afdeling geen aanleiding voor het oordeel dat de minister hun bezwaren ten onrechte ongegrond heeft verklaard. De beroepen zijn ongegrond.

Er veranderd helaas dus niets aan de huidige situatie, gezien het feit dat dit de laatste verweermogelijkheid was. De gebieden blijven afgesloten.

Wij zijn bijzonder teleurgesteld over deze uitspraak, maar wij hebben met de actie in ieder geval onze uiterste best gedaan om het Wad zoveel bevaarbaar te houden voor de watersporters op het Wad.

Hou www.watersportverbond.nl/wadden in de gaten voor het laatste nieuws.