Belgische Federale Overheid

verjaardag van de OESO in Parijs

Steven Vanackere neemt deel aan de Top ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de OESO in Parijs

Datum: 25 mei 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere neemt op 25 en 26 mei deel aan de ministeriële vergadering van de Raad van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs, op de zetel van de organisatie.

Minister Vanackere woont er vandaag, samen met Eerste Minister Yves Leterme en Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën Didier Reynders en heel wat Staatshoofden en Regeringsleiders de plechtigheden bij voor de 50ste verjaardag van de OESO. De Minister zal morgen ook het woord nemen tijdens het panelgesprek gewijd aan "een nieuw paradigma voor ontwikkeling", voorgezeten door US Secretary of State Hillary Clinton.

De ministeriële vergadering van de Raad van de OESO heeft dit jaar als hoofdthema: "Een beter beleid voor een beter leven". Tijdens deze bijeenkomst zullen de 34 leden van de organisatie, die werd opgericht in 1961, een verklaring goedkeuren over de toekomstvisie op de rol die de organisatie in de wereld moet blijven spelen. Als stichtend lid van de OESO wil België ook ten volle bijdragen tot de uitvoering van de toekomststrategieën van de organisatie, die een antwoord moeten bieden op uitdagingen zoals tewerkstelling, duurzame groei en ontwikkeling en global economic governance. Hierbij dient de coördinatie met andere internationale organisaties en instellingen, zoals de G20, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en de Internationale Arbeidsorganisatie, versterkt te worden.

Voor Steven Vanackere blijft de OESO een onmisbaar instrument in een steeds meer geglobaliseerde wereld: "Door het vastleggen van normen en de toepassing van het mechanisme van `peer review', draagt de OESO bij tot het uitvoeren van een transparanter en efficiënter sociaal-economisch beleid, zowel intern als op het vlak van ontwikkelingshulp", besluit de Minister.