Gemeente Doetinchem

Gemeente Doetinchem werft actief vrijwillige inburgeraars

Persbericht, 25 mei 2011

`Hoe goed is uw Nederlands?' Met deze vraag nodigt de gemeente Doetinchemmers uit om vrijwillig in te burgeren. Door inburgering vergroten inwoners hun kansen om mee te doen aan de samenleving. Het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem vindt het belangrijk dat mensen meedoen in de samenleving.

De gemeente Doetinchem richt zich bij de vrijwillige inburgering op mensen, die door onvoldoende kennis van de Nederlandse taal moeite hebben om deel te nemen aan de samenleving. Zij kunnen vaak niet meedoen aan activiteiten op de school van hun kinderen, of hebben moeite medische problemen uit te leggen bij een dokter. Ook voelen zij zich vaker buitengesloten in de samenleving en vinden lastiger een baan. Dankzij inburgering wordt het voor deelnemers makkelijker om contact te leggen, zijn zij beter in staat om hun kinderen te helpen bij bijvoorbeeld het huiswerk en hebben zij meer mogelijkheden om zelf een opleiding te volgen of om (beter) werk te vinden.

In de wijken
Naast algemene informatie via publicaties en flyers, kiest de gemeente bij het werven van vrijwillige inburgeraars voor een wijkgerichte aanpak. Met behulp van instellingen en mensen die in de wijken werken, gaat de gemeente gericht op zoek naar mensen die van het aanbod gebruik willen maken.

De cursus
De inhoud van de inburgeringscursus wordt zoveel mogelijk afgestemd op de mogelijkheden van de deelnemer en wordt zowel overdag als 's avonds aangeboden door ROC het Graafschap College. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Daarom sluiten de gemeente en de inburgeraar voordat het traject begint een overeenkomst.

Kosteloos?
De gemeente betaalt de cursus. De deelnemer (vrijwillige inburgeraar) betaalt een eigen bijdrage van EUR 270. Wanneer het examen gehaald is, wordt de eigen bijdrage weer terugbetaald.

Aanmelden
Belangstellenden voor de vrijwillige inburgering kunnen contact opnemen met dhr. M. Lahdo van de afdeling werk en inkomen van de gemeente, telefoonnummer (0314) 399 641. Per e-mail kan ook: vrijwillige-inburgering@doetinchem.nl.