Ministerie van Defensie

Genisten trainen ontsmetting radioactief besmette containers

25 mei 2011, 16.39 uur

Genisten van 101 CBRN-compagnie uit Wezep hebben gisteren op de Rotterdamse Maasvlakte het ontsmetten van met radioactiviteit besmette containers geoefend.
Vervolgens worden de ruwe en moeilijk bereikbare plekken met een borstel onder handen genomen. Foto: ministerie van Defensie

Na de kernramp in het Japanse Fukushima raakten zeecontainers lichtbesmet met radioactieve deeltjes. Speciale detectiepoorten in de Rotterdamse haven, waar elke container langsgaat, sloegen aan op deze verontreiniging. Bij kleine aantallen, zoals nu het geval is, wordt een particulier bedrijf ingeschakeld voor deze schoonmaakklus. Als het om grote hoeveelheden containers gaat, bovendien in situaties onder tijdsdruk wordt Defensie te hulp geroepen.

"Ik herinnerde me de taken van de NBC-compagnie uit mijn eigen diensttijd", vertelt douanemedewerker Jacques Bonewit, de initiatiefnemer van de samenwerking. "Ik was benieuwd welke rol Defensie kan spelen in het geval van een grootschalige schoonmaak." Bonewit klopte aan bij de Officier Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Via deze `tussenpersoon' bij civiele aanvragen aan Defensie, kwam hij uit bij 101 CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) -verdedigingscompagnie. Met als resultaat een nauwe samenwerking op de Maasvlakte tussen verschillende civiele autoriteiten zoals douane, brandweer, Rijkwaterstaat, veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Defensie. "Ideaal om elkaar zo beter te leren kennen", zegt majoor Hermen de Haan, de compagniescommandant van 101. "Wij kunnen oefenen volgens een reëel scenario en tegelijkertijd aan de civiele autoriteiten laten zien wat we allemaal kunnen. Op deze manier winnen we elkaars vertrouwen."

Roestplekjes

Tenslotte wordt het schuim met de radioactieve deeltjes afgespoeld. Foto: ministerie van Defensie

Bij het ontsmetten spuiten de genisten van het derde peloton van 101 CBNR-compagnie uit Wezep een schuimlaagje over de roestplekjes van de zeecontainer. Met borstels worden de ruwe plekken en de hoekjes van de container nabehandeld. "Het schuim kapselt de radioactieve deeltjes in", legt korporaal Rowdy Snijder uit. "Daarna spoelen we het schuim met water eraf en is de container weer schoon."

In de Defensiekrant van 9 juni meer over deze oefening.