Provincie Utrecht

Jaarrekening 2010 goedgekeurd door PS

De Jaarrekening werd tijdens de statenvergadering van 23 mei met algemene stemmen aanvaard. Toch was er ook kritiek op het gevoerde financiële beleid van de provincie en de uitwerking daarvan in de Jaarrekening.

In de Jaarrekening wordt verantwoording afgelegd voor de financiële en beleidsinhoudelijke stand van zaken van het boekjaar 2010. De partijen waren tevreden over de leesbaarheid van het document, maar zeiden ook dat dit nog verder verbeterd kon worden. Enkele partijen gaven aan dat zij vinden dat de provincie onnodig veel reserves heeft en pleitte ervoor het geld uit te geven. Daarnaast maakte een aantal partijen zich zorgen over de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers in de Jaarrekening. Door verschillende partijen werden vragen gesteld over de onderbesteding van de jeugdzorg bij de Utrechtse Jeugd Centraal. Volgens enkele partijen ontbraken in de Jaarrekening een subsidieoverzicht en een overzicht van onderwerpen die minder goed gingen en waar van geleerd kan worden.

Verbeterslag
Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat Gedeputeerde Staten geen geld voor andere dingen willen uitgeven dan voor de kerntaken. Hij was blij met de waardering voor de leesbaarheid, en zegde toe volgende jaar een verbeterslag te maken door de hoofdlijnen zichtbaarder te maken. Daarnaast moet ook een slag gemaakt worden ter verbetering van de reële verantwoording. Hij zegde ook een subsidiebijlage toe.

Lening
Gedeputeerde Pennarts lichtte toe dat er voor het tekort van achthonderdduizend euro voor jeugdbescherming, nu overleg plaatsvindt tussen Bureau Jeugdzorg, het verantwoordelijke ministerie van Justitie en de provincie. De provincie ziet de mogelijkheid voor een lening aan Bureau Jeugdzorg, die later teruggevorderd kan worden bij Justitie.