Ingezonden persbericht


Persbericht provincie Antwerpen

25 mei 2011

Sportief provinciepersoneel gemiddeld drie keer
minder ziek

FITbus provincie Antwerpen heeft positief effect op ziekteverzuim

Het provinciebestuur van Antwerpen wil elke inwoner uit de provincie aanzetten om levenslang gezond te bewegen of te sporten. Sinds 2007 toert de FITbus binnen de provinciegrenzen om de conditie van leerlingen, werknemers en inwoners te meten én te verbeteren. Ook het eigen provinciepersoneel ontsnapt niet aan deze sportieve doelstelling. Uit cijfergegevens van de FITbus blijkt nu dat sportieve werknemers van de provincie Antwerpen gemiddeld drie keer minder ziek zijn dan hun collega's.

De FITbus van de provincie Antwerpen is een mobiel testcentrum. De bus fungeert als campagnebus van het Jeugdsportfonds Camille Paulus. Dit fonds wil jongeren en personen met een handicap aan het sporten en bewegen krijgen. Alle deelnemers aan de FITbus krijgen op basis van een fietstest en een vetmeting een gepersonaliseerd trainingsprogramma mee naar huis. Na 12 weken komt de FITbus terug voor een hertest. Op basis van beide resultaten valt duidelijk af te leiden of de conditie van de geteste personen er al dan niet op vooruit is gegaan. De provincie Antwerpen ging nog een stapje verder en vergeleek het aantal ziektedagen van 119 geteste provinciepersoneelsleden met het gemiddeld aantal ziektedagen van een doorsnee personeelslid.

()
Provinciegedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld) licht de resultaten toe: "Om appelen met appelen te kunnen vergelijken, hebben we in 2009 en 2010 de ziektedagen onderzocht van 119 personeelsleden die 5 keer deelnamen aan de testen van de FITbus. Hun gemiddeld aantal ziektedagen lag in 2009 op 3,74 dagen, in 2010 bedroeg dit 5,03 dagen. Als je rekening houdt met het gegeven dat het globaal gemiddeld aantal ziektedagen per medewerker 14,39 dagen bedraagt, kun je stellen dat het sportieve provinciepersoneel gemiddeld drie keer minder ziek is dan hun directe collega's."

In 2011 wil de FITbus niet alleen provinciepersoneelsleden motiveren om meer te sporten en te bewegen. De focus ligt ook op bedrijven, scholen en gemeenten. Gedeputeerde Koen Helsen: "Iedereen is welkom om een test te komen afleggen in de FITbus. Iedereen die op een voldoende en op een verantwoorde manier aan sport doen, is niet alleen fitter maar ook gezonder en heeft minder kans op overgewicht. Fitte mensen zijn bovendien productief, gemotiveerd en enthousiast en daar varen we allen wel bij. De testcase van ons provinciepersoneel bewijst dat dit ook naar ziekteverzuim toe de nodige positieve resultaten kan opleveren."

Ook gouverneur Cathy Berx moedigt de keuze voor een gezonde levensstijl aan en motiveert burgers, bedrijven, organisaties en scholen waar nodig. Immers, "een gezonde bevolking draagt bij tot een sterke of (gezonde) economie". Naast bijvoorbeeld het aanbieden van stappentellers en de FITbus wil het provinciebestuur daarom ook starten met de uitwerking van een formeel bindend gezondheidscharter dat bedrijven, scholen en verenigingen kunnen ondertekenen. Ook wil ze zoveel mogelijk burgers en gemeenten stimuleren om tegen 2012 'hartveilig' te worden en zich spontaan te laten registreren als orgaandonor.

Meer informatie over de FITbus kun je vinden op de website www.fitbus.be.