Ingezonden persbericht


Amsterdam, 25 mei 2011
Slechte inzet capaciteit grootste aanslag op duurzaamheid ABN AMRO publiceert Visie op Transport & Logistiek Ondanks het herstel van de sector na de recessie en positieve omzetverwachtingen van rond de 3% voor 2011, waarschuwt ABN AMRO de transportsector voor naderende dreigingen. Dit staat in 'Visie op Transport & Logistiek' die ABN AMRO vandaag publiceert. De sector profiteert weliswaar van omzettoenames, maar heeft daarnaast te kampen met hoge kosten, concurrentie uit Oost-Europa en rendementen die onder druk blijven staan. De structurele oplossing ligt volgens ABN AMRO bij een regisseursrol van de sector zelf: capaciteit beter inzetten en benutten door efficiënt (samen) te werken. Dit is de sleutel tot substantiële verduurzaming van de sector. Sector banker Transport & logistiek van ABN AMRO, Bart Banning: "Dit vergt een flinke omslag voor deze zeer concurrerende en vaak nog te individualistisch opererende sector. We kunnen namelijk pas echt substantiële stappen zetten als de handen ineen geslagen worden; samenwerking tussen bedrijven onderling én tussen modaliteiten dus. Maar het begint bij een stuk introspectie: elk bedrijf - groot of klein, ZZP'er, familiebedrijf of multinational - moet voor zichzelf een strategie op het netvlies hebben. Wat vraagt mijn klant? Waar ligt mijn meerwaarde? En dan breder trekkend, hoe ontwikkelt de concurrentie zich? Een bewuste en praktische positionering dus."

Verschillen tussen modaliteiten
De problematiek achter de beperkte duurzaamheid in het wegvervoer is exemplarisch. Alle modaliteiten hebben te maken met een flinke CO2-uitsoot, maar een sterke verbetering van het slecht milieuprofiel ligt ook in een verbetering van de capaciteitsbenutting. Bij wegvervoer is die benutting slechts 52%. Het aandeel trucks met (half) lege ladingen is te hoog en heeft derhalve negatieve effecten op de prijsvorming en uiteindelijk dus het rendement. Het vervoer over de weg verliest dan ook terrein aan het spoor en de binnenvaart. Het spoor heeft de beste kaarten op duurzaamheidgebied en mede daarom is de groeiprognose, met 10%, voor 2011 de hoogste in de sector. De binnenvaart zou meer volumes kunnen binnenhalen met haar positionering als groen alternatief door intensievere samenwerking en het gebruik van informatietechnologie. Deze enorm gefragmenteerde modaliteit wordt nu nog belemmerd door overcapaciteit en een lage organisatie-graad. Bart Banning: "Maken we de doorvertaling naar bedrijfsniveau, dan zouden bedrijven in transport en logistiek hun eigen milieuprofiel - én dat van hun klanten - goed moeten kennen. Oplossingen die de duurzaamheid en efficiency ten goede komen, daar zitten klanten op te wachten."

Hoofdrol is voor wie 'm pakt
Duurzaamheid in transport is het stadium van trend voorbij, maar een 'fact of life'. Toch lijkt de 'sense of urgency' er nog niet te zijn. Het grotere belang, dat niet zonder samenwerking kan, wordt veelal niet tegengehouden door angst om werk kwijt te raken aan concurrentie. Banning: "Dat is een kwestie van tijd. Iemand raakt overtuigd van de (economische) noodzaak, ziet de mogelijkheden voor een eigen sterke rol of juist een samenwerking met anderen, en trekt die kans vervolgens glansrijk naar zich toe." Zo zouden expediteurs met hun flexibiliteit in werkwijze en kostenstructuur een zeer belangrijke coördinerende regisseursrol kunnen spelen. En daarmee verladers, die het expeditietraject zelf kunnen organiseren, overtuigen van hun toegevoegde waarde. Of misschien stapt een goed georganiseerde binnenvaart naar voren met een uitgesproken groene positionering, die te danken is aan een gemeenschappelijk gefinancierd ICT-systeem dat de capaciteit veel beter reguleert dan nu het geval is.

Omzetontwikkeling 2009, 2010, 2011*

(tabel)


* 2011 = voorspellingen ABN AMRO Sector Research

Over ABN AMRO's Visie op Sectoren
In 'Visie op Sectoren', waarin 9 sectoren en 78 branches belicht worden, beschrijft ABN AMRO haar visie op trends, ontwikkelingen en vooruitzichten voor de betreffende branches. In deze jaarlijkse rapporten wordt bijzondere aandacht besteed aan de verbinding van theoriekennis met praktijkervaring. Naast de jaarlijkse rapporten geeft ABN AMRO regelmatig sectorpublicaties uit die gaan van kwartaalanalyses en -prognoses tot actuele updates of verdiepende en overstijgende sectorrapporten. Visie op Sectoren is vanaf 25 mei gratis te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren. In 'Visie op Transport & Logistiek', wordt bijzondere aandacht besteed aan de volgende branches: binnenvaart, expediteurs, goederenvervoer over de weg, goederenvervoer over het spoor en opslag. Klik op het beeld om het in hoge resolutie te downloaden.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht