Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 mei 2011

Verder herstel bedrijfsleven in 2011

ABN AMRO komt met voorzichtig positieve omzetvooruitzichten Nederlandse sectoren Het beeld van de verschillende sectoren verschilt onderling nog behoorlijk. De industrie was een van de eerste sectoren in herstel na de crisis. ABN AMRO verwacht dat de maaksector in 2011 deze voortrekkersrol blijft behouden met een omzetgroei van 6%. De 5% omzetgroeiverwachting in de zakelijke dienstverlening is ook positief te noemen. De overige sectoren kunnen - met uitzondering van de bouw - een plus noteren, maar de groeipercentages zijn zeker nog niet uitbundig. Branches als online retail (+15%), autoretail (+8%) en vervoer over het spoor (+10%) zijn wel positieve uitschieters in de vooruitzichten op 2011. Dit komt naar voren in de sectorupdates met trends, ontwikkelingen en vooruitzichten voor 9 sectoren en 78 branches die vandaag door ABN AMRO uitgebracht wordt in de jaarlijkse publicatie 'Visie op Sectoren'.

2010

2011*

Industrie

14%

6%

Bouw


-9%


-1%

Retail

0%


2%

Transport & Logistiek

2%


3%

Media


1%


2%

Technologie


-1%


3%

Zakelijke dienstverlening


2%

5%


* 2011 = voorspellingen ABN AMRO Sector Research

Naast de sectorspecifieke invloeden die in detail in de individuele 'Visie op Sectoren' worden beschreven, zijn er uiteraard een aantal factoren die economiebreed impact hebben op het herstel. Naast structureel hogere grondstofprijzen zijn de naar verwachting aanhoudende stijging in investeringen (van zowel bedrijfsleven als overheid) van invloed. Export zal daarnaast voor het tweede jaar op rij een belangrijke bijdrage leveren aan de economische groei dankzij de groei in wereldhandel en een sterke vraag uit Duitsland.

Koplopers en hekkensluiters
De omzetgroei van de industrie is de hoogste van alle onderzochte sectoren, maar zal wel in een trager tempo verlopen omdat stimuleringsmaatregelen van de overheid en voorraadeffecten praktisch geen rol meer zullen spelen. Ook in veel branches in de zakelijke dienstverlening neemt het aantal orders toe, wat een goede basis is voor de omzetverwachtingen voor 2011. Weliswaar staan in veel branches de tarieven onder druk, maar het sterk aantrekkende volume zal veel goed maken. Hekkensluiter bouw reageert vanwege haar lange doorlooptijden vertraagd op economische ontwikkelingen en zal in 2011 nog geen omzetgroei laten zien. Eén van de grote problemen is dat de woningmarkt op slot zit, waarbij het voor starters steeds moeilijker wordt om de koopwoningmarkt te betreden. Hierdoor wordt de doorstroming beperkt, wat ook een sterk negatief effect heeft op nieuwbouw. De kantorenmarkt lijkt in 2011 ook nog niet te herstellen, waardoor het aantal nieuwbouwprojecten ook daar beperkt zal zijn. Het hoge percentage leegstand noopt tot een strategische heroriëntatie in deze markt.

Consumentenbestedingen
De detailhandel zal in 2011 profiteren van de toename van de consumptie met een omzetgroei van 2%. Een daling van de werkloosheid zal een positief effect hebben op deze consumentenbestedingen. Daartegenover staat dat de koopkrachtdaling (onder andere door overheidsbezuinigingen) die een negatief effect zal hebben op de uitgaven van consumenten. Al met al zullen de consumentenbestedingen toenemen met krap 1% in 2011. In technologie, media en telecom zijn de vooruitzichten positief, maar Nederlandse bedrijven zijn nog niet in staat om de ruimte voor groei optimaal te verzilveren. Zo is er bij bedrijven de bereidheid om te investeren in oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld het nieuwe werken en social media. Het zijn deze bedrijfsinvesteringen die de omzet in deze sectoren een impuls geven. Het gaat hierbij om IT-budgetten bij bedrijven, maar ook aantrekkende netto-mediabestedingen waarvan communicatiebureaus en tv-sector vooral profiteren.

Over ABN AMRO's Visie op Sectoren
In 'Visie op Sectoren', waarin 9 sectoren en 78 branches belicht worden, beschrijft ABN AMRO haar visie op trends, ontwikkelingen en vooruitzichten voor de betreffende branches. In deze jaarlijkse rapporten wordt bijzondere aandacht besteed aan de verbinding van theoriekennis met praktijkervaring. Naast de jaarlijkse rapporten geeft ABN AMRO regelmatig sectorpublicaties uit die gaan van kwartaalanalyses en -prognoses tot actuele updates of verdiepende en overstijgende sectorrapporten. Visie op Sectoren is vanaf vandaag gratis te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht