Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 25 mei 2011

FILIPPIJNSE WRATTENZWIJNEN VERSPREIDEN ZICH OVER EUROPA

Zeven jaar geleden importeerde Blijdorp vier paartjes van de met uitsterven bedreigde Visaya-wrattenzwijnen uit de Filippijnen. Sindsdien zijn die oorspronkelijke acht dieren uitgegroeid tot een kleine honderd exemplaren, verspreid over dierentuinen in zeven Europese landen. De conclusie lijkt gerechtvaardigd, dat het Visaya-wrattenzwijn in Europa een goede toekomst tegemoet gaat. Dat kan van het oorspronkelijke leefgebied van deze diersoort (het Filippijnse eiland Negros) helaas niet gezegd worden.

In april/mei van dit jaar kwamen in Diergaarde Blijdorp weer drie nestjes Visaya-wrattenzwijnen ter wereld: twee daarvan zijn 'achter de schermen' geboren, het derde nestje van drie biggetjes in het voor het publiek toegankelijke Aziëhuis. De internationale stamboekhouder kon daardoor weer acht nieuwe zwijntjes inschrijven! In totaal zijn er in Rotterdam nu al 43 van deze zeldzame varkens geboren. Een twintigtal in Blijdorp geboren dieren is al verhuisd naar dierentuinen in Groot Brittannië, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Polen en (twee weken geleden) Tsjechië. In diverse Engelse, Zweedse en Poolse dierentuinen hebben ze zelf alweer voor de nodige aanwas gezorgd.

Op het eiland Negros wordt deze diersoort in zijn voortbestaan bedreigd door stroperij, verlies aan geschikt biotoop en bastaardering met huisvarkens. Alle deelnemers aan het EEP voor Visaya-wrattenzwijnen dragen jaarlijks financieel bij aan natuurbeschermingsprojecten op de Filippijnen. Daaronder zijn ook twee lokale fokcentra waar met Visaya-wrattenzwijnen wordt gewerkt.

Ook worden in geselecteerde gebieden op Negros tellingen verricht om uit te vinden, of daar mogelijkheden zijn voor herintroductie van Visaya-wrattenzwijnen. Bovendien zijn er plannen om wrattenzwijnen van Negros te herintroduceren op het nabij gelegen eiland Cebu.

Blijdorp heeft de acht oorspronkelijke Visaya-wrattenzwijnen te leen van de Filippijnse staat en ook alle nazaten daarvan blijven eigendom van de Filippijnen. Blijdorp is trots op de bijdrage die de Diergaarde levert aan het overleven van het Visaya-wrattenzwijn, zowel in Europa als op de Filippijnen.

GEBOORTE VAN GIRAFJE NUMMER 66!

Op maandag 16 mei werd in Blijdorp het eerste girafje van 2011 geboren: het is een mannetje dat door zijn verzorgers Jani is genoemd. Hij is de 66e giraffe die in de Rotterdamse Diergaarde geboren is.

Jani is een zoon van moeder Anne, die zelf in 2003 in Blijdorp ter wereld kwam. Vader van Jani is Fahari. In de grote giraffengroep van Blijdorp loopt nog een volle zus van Jani rond: de op 1 januari 2009 geboren Ziba. Met de geboorte van Jani bestaat de trotse Blijdorpse kudde nu uit tien dieren. Er worden in de loop van deze zomer nog twee baby-girafjes verwacht.

De giraffen in Blijdorp behoren tot de netgiraffen, die voorkomen in Kenya, Ethiopië en Somalië. Netgiraffen onderscheiden zich van de overige giraffen-ondersoorten uit andere delen van Afrika door de scherpe nettekening. Blijdorp heeft al netgiraffen sinds de vijftiger jaren.

Op 31 augustus 1959 werd in Blijdorp de allereerste giraf van Nederland geboren en grootgebracht: Wilhelmina. Zij werd vernoemd naar Koningin Wilhelmina, die ook op 31 augustus haar geboortedag had.

In 52 jaar zijn er nu dus 66 giraffen in de Rotterdamse Diergaarde geboren en Blijdorp heeft dan ook iets speciaals met giraffen: al sinds de opening van Blijdorp in 1940 staan er giraffen in het logo van de Diergaarde!

De eerste moeizame stapjes van Jani vlak na zijn geboorte zijn gefilmd en het resultaat (circa 6 minuten) is vanaf nu te bekijken op Blijdorps eigen YouTube-kanaal http://www.youtube.com/diergaardeblijdorp

VICKS IS EEN......

We weten het nog steeds niet helemaal zeker: is ijsbeertje Vicks nou een jongetje of een meisje? Met zo'n dikke vacht is het natuurlijk ook best lastig om 'iets' te spotten. Daarom heeft Blijdorp de hulp ingeschakeld van het fotograferend publiek. Wie maakt de beste plasfoto van Vicks waaraan je kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is? Gelukkig is hier goed gehoor aan gegeven en hebben we één duidelijke foto ontvangen. Daarop is te zien dat Vicks recht naar beneden plast. Omdat vrouwtjes naar achteren plassen kunnen we er nu bijna helemaal zeker van zijn dat onze Vicks een mannetje is! Volledige zekerheid hebben we overigens pas, wanneer Vicks lichamelijk is onderzocht of er DNA van Vicks is getest.

NOODZAKELIJKE INVESTERINGEN IN NIEUWBOUW EN ONDERHOUD

Om aantrekkelijk te blijven voor haar bezoekers moet Blijdorp blijven investeren in vernieuwing en onderhoud.

Vlak voor de Pasen konden de moeraswallabies in Diergaarde Blijdorp hun nieuwe verblijf betrekken. Het is een ruim gebied met droge ligplekken, holen om in te schuilen, struikgewas en natuurlijk zowel zonneplekjes als schaduwplekjes.

Inmiddels zijn de kleine kangoeroes helemaal gewend aan hun nieuwe leefomgeving. Daarom is het verblijf opengesteld voor de bezoekers. Zij kunnen nu via een slingerend pad dwars door het wallaby-verblijf wandelen. Zo staan ze letterlijk oog in oog met de kangoeroes. De reacties van het publiek zijn erg positief en de moeraswallabies gaan intussen gewoon hun gang!

Veel werk wordt er momenteel verzet in het Aziatische deel van Blijdorp. De vlonder door het Amoergebied is volledig vervangen en verplaatst, de Amoer-kijkhut afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw en het buitenverblijf van de vissende katten wordt opnieuw opgetrokken. Ook in de Chinese tuin wordt gegraven dat het een lust is. Niet alleen wordt het padenplan gewijzigd, ook worden diverse Chinese objecten zoals de bekende paviljoens opgeknapt. Binnenkort ziet dit deel van Azië er weer als nieuw uit!

Ook Arctica ligt op dit moment overhoop. Daar worden nieuwe verblijven gebouwd voor poolvossen en sneeuwuilen, Steller-zeearenden en wasberen. Bovendien krijgt dit gebied een logischer aansluiting op het terras van restaurant De Lepelaar.

Tot slot is er ook nog een klein nieuwbouwproject in het continent Afrika. Daar wordt, in de schaduw van het imposante giraffengebouw, een Afrikaans kopje gebouwd, waar de actieve groep textorwevers een nieuw onderkomen krijgt. De wevervogels gaan dat nieuwe verblijf overigens delen met parelhoenders en een kleine zoogdiersoort.