Partij van de Arbeid


Amsterdam, 25 mei 2011

PvdA-wethouders spreken zich uit tegen korting WSW/Wajong

Tientallen wethouders van de PvdA hebben zich uitgesproken tegen de bezuinigingen op de WSW en Wajong. Bij een manifestatie op het Plein in Den Haag overhandigde wethouder Asscher van Amsterdam een petitie aan staatssecretaris de Krom. In die petitie roepen de wethouders de staatssecretaris op de bezuinigingen niet door te voeren.

De wethouders willen niets liever dan deze mensen aan het werk helpen, maar met de bezuinigingen die het kabinet voorstelt zijn er niet langer middelen om deze kwetsbare groep aan het werk te helpen. Het gaat hier om mensen voor wie de sociale werkplaats de enige weg naar het arbeidsproces is. Met de huidige plannen lijkt het erop dat ook die weg verdwijnt. De wethouders voorzien een reusachtige groei van het aantal werklozen en sluiting van de sociale werkplaatsen als het kabinet ze noodzakelijke middelen ontneemt. Deze gevoelige groepen belanden door het kabinetsbeleid onder het sociale minimum.

Asscher: "Mijn collega's en ik maken ons zorgen over de nieuwe wet werken naar vermogen. Het komt erop neer dat de gemeente straks al die mensen aan het werk moet helpen, die niet gewoon aan een baan komen. Maar er wordt wel een miljard minder beschikbaar gesteld. Dat vinden wij als wethouders onacceptabel. Wij streven dezelfde doelen na: mensen aan het werk en niet achter de geraniums. Maar dat kan niet als de staatssecretaris ons afscheept met een fooi."