Dienstenbond CNV



24 mei 2011

Werkgevers supermarkten erkennen misstanden

Afgelopen maandag heeft CNV Dienstenbond voor de vierde keer gesproken over de supermarkt cao's. Uitgangspunt voor de onderhandelingen was erkenning van de vaak voorkomende misstanden in de supermarkten alvorens ook over de inhoud gesproken kan worden. Werkgevers stellen nu ook dat de cao beter nageleefd moet worden in de branche.

Een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen onderhandelen was het erkennen en lossing van de structurele problemen in de supermarkten. Zaken als niet-betaald werk, verplicht werken op zon- en feestdagen, ongevraagd vakantie schrijven in rustige tijden, etc., etc., moeten eerst opgelost worden. Wat heb je eraan als er enerzijds een cao afgesloten wordt en anderzijds werkgevers zich niet aan gemaakte afspraken houden?

CNV Dienstenbond heeft het probleem van naleving al jaren op de agenda staan en door de voortdurende aandacht hiervoor hebben werkgevers nu eindelijk toegegeven dat de cao beter nageleefd moet worden. CNV Dienstenbond interpreteert dat als werkgevers inderdaad inzien dat er structurele misstanden zijn die opgelost moeten worden.

Dat laatste is vervolgens onderwerp van gesprek, want, werkgevers erkennen dan wel de structurele misstanden, maar willen vooralsnog niet stevig ingrijpen om deze misstanden op te lossen. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Als een medewerker afspraken niet nakomt, worden er ook sancties opgelegd, waarom dan niet bij werkgevers die de cao aan de laars lappen? CNV Dienstenbond heeft daarom voorgesteld om het in het leven geroepen Nalevingsinstrument Supermarkten (www.werkenindesupermarkt.nl) echt tanden te geven; forse sancties voor werkgevers die bewust de cao overtreden en controleteams die ook op verzoek in winkels de problemen kunnen onderzoeken. Een systeem dat al naar heel grote tevredenheid werkt in de uitzendbranche.

Pas als we concrete afspraken hebben over hoe werkgevers ook daadwerkelijk de cao na gaan leven, zullen we verder praten over de inhoud. Dan zullen we ook proberen kwalitatieve afspraken te maken over onder andere loon, afschaffen jeugdlonen en gelijke betaling voor alle medewerkers. Eind juli praten we verder.

Tenslotte, de cao geldt ook voor uw ongeorganiseerde collega. Maak ze lid, met hoe meer hoe sterker wij staan! Nu krijgen nieuwe leden de eerste drie maanden het lidmaatschap gratis.

Bijblijven over ontwikkelingen in de supermarkt? Kijk op: WWW.IKWERKINDESUPERMARKT.NL