Dienstenbond CNV



25 mei 2011

Bijna gelijktijdig vertrek Jongen en Linthorst bij UWV ongelukkig

Vertrekkende bestuurders roepen volgens CNV Dienstenbond een verkeerd beeld op

Vandaag is bekend gemaakt dat David Jongen, de tweede man van het driekoppige bestuur, nog dit jaar bij UWV vertrekt. Al eerder bood Joop Linthorst, de eerste man bij UWV zijn ontslag aan. Volgens CNV Dienstenbond is er sprake van een buitengewoon ongelukkige timing. Debbie Ritsma, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Ongewild communiceren de heren hiermee toch dat zij het 'zinkende schip' verlaten. Terwijl de 'kapiteins' er nu juist voor hun mensen moeten zijn om hen te ondersteunen en te helpen bij de komende veranderingen."

Verkeerde beeldvorming
Met het vertrek van twee van de drie topbestuurders van UWV ontstaat een verkeerde beeldvorming naar buiten, maar ook naar binnen naar alle medewerkers. Ritsma: "Juist nu is het alle hens aan dek om de 'blijvers' te motiveren met inspiratie hun werk te blijven doen. Voor diegenen die moeten vertrekken geldt een sociaal plan dat op een goede en zorgvuldige manier 'uitgerold' moet worden. Het is dan de slechts denkbare optie om vanuit de top in merendeel te zeggen: dat doen jullie zonder ons."

Nieuwe bestuurders
CNV Dienstenbond roept het UWV en de overheid op bij de invulling van de vacatures te kiezen voor 'people managers'. Juist nu is het nodig mensen aan de top te hebben met hart voor de medewerkers. Die weten hoe zij mensen in een benarde positie kunnen stimuleren en hen mee te nemen naar een nieuwe situatie. De klacht over het grotendeels vertrekkende bestuur was dat dat ontbrak. Ritsma: "Er ligt dus nu ook een kans de goede kapiteins aan het stuur te zetten. Geen harde saneerders, maar leiders die weten te motiveren en oog hebben voor investeringen in hun mensen."