Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Toezichthoudersverenigingen organiseren ''Toezicht in de toekomst'' op 26 mei 2011 27 januari 2011 16:29

Op donderdag 26 mei 2011 vindt van 9.30 uur tot 17.0 uur in de Nyenrode Universiteit te Breukelen een unieke en eenmalige dagbijeenkomst plaats over:

"Toezicht in de toekomst, het (intern en extern) toezicht in maatschappelijke sectoren"

De bijeenkomst wordt georganiseerd door vier
toezichthouderverenigingen:

* Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ)

* Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW)
* Vereniging van Toezichthouders in Onderwijsinstellingen (VTOI)
* Vereniging van Toezichthouders in de Kinderopvang (NVTK)

Leden van de VTW zijn van harte welkom op deze bijeenkomst om met commissarissen uit andere sectoren en met overheidstoezichthouders van gedachten te wisselen over hun visie op het toezicht en de toezichthouder in de nabije toekomst.

Vragen voor de toekomst
De besturen van de toezichthouderverenigingen constateren dat in de diverse sectoren nogal eens dezelfde actuele thema's spelen. Voorbeelden daarvan zijn de toename van:

* de marktwerking in de verschillende sectoren;
* verwachtingen en eisen aan kwaliteit, die aan de toezichthouder en aan zijn toezicht worden gesteld;

* eisen van transparantie omtrent het functioneren;
* de dilemma's en risico's.

Wat betekent dit alles in een periode waarin tegelijkertijd sprake is van het afnemen van financiële mogelijkheden voor het toezicht van de toekomst?
Heeft dit effect op de onderscheiden verantwoordelijkheden van intern toezicht en overheidstoezicht? Verandert dit de relatie tussen beide vormen van toezicht?
Wat betekent het dat intern toezicht de hoofdschakel van het toezicht wordt geacht te zijn?

Moet het toezicht teruggaan naar de kern van de maatschappelijke instituties: de bestaansreden en hun maatschappelijke waarde? En tegelijkertijd aandacht hebben voor normen en waarden en integriteit, voor klantwaarde, gemotiveerde medewerkers en optimale werkprocessen? Hoe zal het toezicht hiermee omgaan?
En hoe relateert het toezicht enerzijds aan bestuur en interne en externe stakeholders en anderzijds aan overheid, politiek en media? Vragen te over om met commissarissen en overheidstoezichthouders te overdenken en antwoorden te zoeken.

Programma
Eminente plenaire sprekers en workshops over thema's en aspecten van het toekomstig toezicht leveren, in gesprek met u, visie op. Door de uitwisseling ontstaat tevens een in breedte ontwikkeld beeld van wat de samenleving wel en niet van de toezichthouders mag verwachten. Of zij nu van een van de sectoren of van de overheid zijn. Gedachtegoed van deze dagbijeenkomst daalt ongetwijfeld ook neer in de beleidsvisie van uw toezichthoudervereniging.

Ook overheidsinspecties verlenen medewerking aan deze dag:
* Algemene Rekenkame

* Centraal Fonds Volkshuisvesting

* GGD Nederland

* Inspectie voor het Onderwijs

* Inspectie voor de Gezondheidszorg

* Inspectie van VROM

* Inspectie van VWS

* Nederlandse Mededingingsautoriteit

* Nederlandse Zorgautoriteit

* Waarborgfonds Kinderopvang

* Waarborgfonds voor de Zorgsector

Kosten en aanmelding
Voor leden van de VTW bedraagt de deelnamebijdrage EUR 295 (ex. BTW). Voor niet-leden is dit EUR 495 (ex. BTW). Leden ontvangen in april een uitnodiging met het programma en informatie over de wijze van aanmelding.