Academisch ziekenhuis Maastricht

azM-ers starten voor Tour d'Alzheimer Publicatiedatum: 05-05-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 05-05-2011

Mei-maand is dit jaar Alzheimer-maand voor het Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Onder het motto 'Geef om Alzheimer!' staan er deze maand een aantal activiteiten op de agenda die op 26 mei vanaf 17.00 uur een hoogtepunt krijgen in een speciale live-uitzending op L1-televisie. Het startschot wordt echter gegeven op donderdag 12 mei om 12.30 uur in de serrehal van het Maastrichtse ziekenhuis.

10 jaar Alzheimer Centrum Limurg Aanleiding voor deze activiteiten is het tienjarig bestaan van het Alzheimer Centrum Limburg. 12 mei is gekozen als startdag omdat het dan de Dag van de Zorg is, een dag waarop medewerkers in de zorg extra in het zonnetje worden gezet. In dat kader vinder er ook andere activiteiten plaats in de serrehal. De deelnemers van het azM-Cycle team worden op het podium toegesproken door enkele genodigden die ze een hart onder de riem willen steken. De sportieve prestaties worden geleverd voor het goede doel, in dit geval het Alzheimeronderzoekfonds Limburg (een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, Health Foundation Limburg en het Alzheimer Centrum Limburg).

Programma 12.30 uur: Muziek van Florence 12.35 uur: Welkomstwoord Saartje Burgmans, HFL / Alzheimeronderzoekfonds Limburg 12.40 uur: Toespraak Beppie Kraft, ambassadeur van het Alzheimeronderzoekfonds Limburg 12.45 uur: Toespraak Esther Crombag, deelneemster 12.50 uur: Muziek van Florence 12.55 uur: Guy Peeters, voorzitter Raad van Bestuur en fietser, 'schiet' de renners officieel 'weg' 13.00 uur: Lunch voor wielrenners, genodigden en organisatie tour.

Waarom Tour d'Alzheimer? Eén van de jong demente patiënten die een speciale plaats krijgt in de campagne is de voormalige Nederlandse fietsheld Eddy Beugels, eerste Nederlandse winnaar van "Rundum den Henninger Turm" in 1968. Beugels woont momenteel in verpleeghuis Grubbeveld te Maastricht. Geïnspireerd door zijn verhaal, fietst het azMCycle team in het weekend van 13 tot en met 15 mei van Marktbreit naar Maastricht. Martkbreit (Duitsland) is de geboorteplaats van dr. Aloïs Alzheimer, de pionier op het gebied van dementie onderzoek. Via Frankfurt am Main, de werkplek van dr. Alzheimer, verloopt de route via Bonn, waar onlangs het Duitse Nationaal Dementiecentrum werd geopend en eindigt in Maastricht, waar het Alzheimer Centrum Limburg-Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn 10-jarig bestaan viert. Het azMCycle team fietst deze tocht van 445 kilometer als ode aan dr. Alzheimer en zijn patiënte Auguste Deter (51 jaar), maar evenzo voor alle dementerende mensen waaronder Eddy Beugels. Met deze sponsorfietstocht van Marktbreit naar Maastricht hoopt het team gelden te verwerven voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Aankomst verpleeghuis Grubbeveld Het azMCycle team start op vrijdag 13 mei in Marktbreit (Duitsland). Daar zullen zij ontvangen worden in het geboortehuis van dr. Aloïs Alzheimer. Van Marktbreit fietsen zij naar Frankfurt, waar NH Hotels het initiatief sponsort door een aantal bedden beschikbaar te stellen. Op dag 2 staat een lange rit op de planning van Frankfurt naar Bonn. Op zondag 15 mei komen de fietsers rond 15.00 uur aan in Maastricht, waar zij warm onthaald zullen worden in verpleeghuis Grubbeveld, waar ook Eddy Beugels bij zal zijn.

Steun de sponsorfietsotcht en maak een bijdrage over op giro 2528 tnv Alzheimeronderzoekfonds Limburg ovv 'Tour d'Alzheimer'. Meer weten over de campagne 'Limburg Helpt. Geef om Alzheimer!', de Tour d'Alzheimer en alle andere acties? Bezoek onze website www.geefomalzheimer.nl en kijk op 26 mei a.s. vanaf 17.00 uur naar de speciale live uitzending op L1 televisie.

L1mburg Helpt. Geef om Alzheimer! De Tour d'Alzheimer is niet de enige activiteit van het Alzheimeronderzoekfonds Limburg (een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, Health Foundation Limburg en het Alzheimer Centrum Limburg) actie onder de naam 'L1mburg Helpt. Geef om Alzheimer!' Samen met regionale radio- en televisiezender L1 wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en meer onderzoek naar een betere begeleiding van mensen met Alzheimer en hun naasten. Een live televisie uitzending op 26 mei vanuit het NaiM/Bureau Europa aan de Avenue Ceramique te Maastricht vormt de apotheose. Maar ook in de aanloop naar deze tv-avond vinden al diverse evenementen plaats.

Collecte Plus Supermarkten Parkstad Ook de Plus Supermarkten in de regio Parkstad ondersteunen de actie 'Limburg Helpt. Geef om Alzheimer!'. Op 13 en 14 mei wordt er tussen 10.00 en 16.00 uur gecollecteerd in alle vestigingen door onze vrijwilligers. Steun onze actie, geef aan de collectant en draag zo bij aan meer onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Een avond van 'herinneringen' Donderdag 19 mei schuiven diverse bedrijven en particulieren aan bij een bijzonder benefietdiner. Met als thema 'herinneringen' vragen speciale gasten als Maria van der Hoeven, Guido Dieteren, Onno Hoes en Beppie Kraft aandacht voor de campagne. Tijdens het diner wordt tevens een veiling gehouden waarbij onder meer persoonlijke stukken van Gerard Reve, een workshop van Hans van Breukelen en vliegtickets van KLM onder de hamer komen. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan het Alzheimeronderzoekfonds Limburg.

26 mei: L1-tv Meet weten over de campagne 'Limburg Helpt. Geef om Alzheimer!', de Tour d'Alzheimer en alle andere acties? Bezoek onze website www.geefomalzheimer.nl en kijk op 26 mei a.s. vanaf 17.00 uur naar de speciale live uitzending op L1 televisie.

Sponsor / SMS Steun het Alzheimer Centrum Limburg in de strijd tegen Alzheimer door sponsor te worden van het Alzheimeronderzoekfonds Limburg van de HFL of via een SMS: SMS 'Alzheimer' naar 4333 en steun de Campagne (2 euro per bericht). Kijk ook op www.geefomalzheimer.nl