Forum


26 mei 2011

De stem van actieve ouders

Kennisuitwisseling en samenwerking voor ouderbetrokkenheid en onderwijskansen

De bijeenkomst geeft zicht op de ontwikkelingen in het landelijke onderwijsbeleid en de rol van actieve ouders op lokaal niveau. Daarnaast worden de mogelijkheden voor landelijke samenwerking besproken. Deze zal een impuls geven aan de betrokkenheid en zichtbaarheid van migrantenouders en zich inzetten voor de vertaling van hun zorgen naar concrete voorstellen.

Ouders zetten zich in verschillende steden al geruime tijd actief in voor een sterke ouderbetrokkenheid en goede onderwijskansen voor kinderen met een migrantenachtergrond. De initiatieven van lokale platforms en andere oudergroepen richten zich op informatievoorziening aan ouders, het stimuleren van lokaal debat en de beïnvloeding van het lokale beleid.

Het huidige kabinet heeft voor het onderwijs verschillende koerswijzigingen aangekondigd. De nadruk komt sterk te liggen op kwaliteitsverbetering. Er zal minder geïnvesteerd worden in het versterken van ouderbetrokkenheid, het tegengaan van segregatie, en doelgroepgerichte onderwijsprojecten. Welke gevolgen kan dit hebben voor de onderwijskansen van minderheden?
In deze context zullen actieve ouders nieuwe, vindingrijke initiatieven nodig hebben om hun doelen na te streven. Ook is het van groot belang dat bewuste en actieve ouders een sterke stem in het maatschappelijk debat laten horen, die meetelt in de nationale politieke besluitvorming.

Programma
17.30 uur Inloop
19.00 Inleiding door Zeki Arslan (programmamanager Onderwijs van FORUM): overzicht van de ontwikkelingen in het onderwijsbeleid 19.15 Presentatie: actieve oudergroepen in twee gemeenten 19.30 Plenaire discussie: de rol van actieve ouders ten opzichte van het huidige onderwijsbeleid
20.30 Conclusies: landelijke samenwerking voor sterke ouderbetrokkenheid en goede onderwijskansen
21.00 Slot

foto

Datum en plaats

donderdag 26 mei 2011
17.30 tot 21.00 uur
FORUM

Kanaalweg 86

3533 HG Utrecht

Meer informatie
o Lisette Massink

tel. 030 - 297 4311

e-mail: l.massink@forum.nl
o José Bruins

tel. 030 - 297 4331

e-mail: j.bruins@forum.nl