Uitnodiging voor de pers: Toekomst voor Nederlands hoogveen

Persbericht van Staatsbosbeheer

Bericht van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en het ministerie van Defensie

Hoogveen bedekte vroeger grote delen van Nederland. Rond 1900 was er nog ca 90.000 hectare van over. Door vooral ontginning en verdroging is dat nu nog slechts enkele duizenden hectare, waarvan maar enkele tientallen hectare goed ontwikkeld is. De laatste decennia is er veel tijd en geld gestoken in herstelmaatregelen in de resterende hoogvenen. In praktijk kwam dat vooral neer op het beter vasthouden van water, via de aanleg van dammetjes en dijken.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en het ministerie van Defensie hebben onderzoek gedaan naar de resultaten van het (herstel)beheer van de dertien grote hoogveenrestanten. Voorbeelden daarvan zijn het Korenburgerveen, het Bargerveen en het Fochteloërveen. Met deze evaluatie zijn de ontwikkelingen in 95 procent van het Nederlandse hoogveen in beeld gebracht.

Voor verder herstel is het mede nodig om op korte termijn de resterende verdroging aan te pakken. Als dit op tijd gebeurt, zijn grote delen van de hoogvenen voldoende bestand tegen de te verwachten gevolgen van klimaatverandering: nattere zomers, afgewisseld door extreem droge perioden.

Graag nemen we u mee over het Korenburgerveen bij Winterswijk, een van die hoogveengebieden waar ingrijpende herstelmaatregelen zijn getroffen. Het bijzondere aan dit gebied is dat de overgangen van het zeer voedselarme hoogveen naar voedselrijker milieu, in dit geval vooral graslanden, te zien zijn. In deze zogenoemde schraallanden komen bijvoorbeeld veel orchideeën voor.

Datum: Donderdag 26 mei a.s.
Tijd: 10.30-14.00 uur
Locatie: Beheerkantoor Korenburgerveen, Korenburgerveenweg 2, 7102 GD Winterswijk

Programma:
10.30-11.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
11.00-12.00 uur: Inleiding/toelichting op evaluatie door prof.dr. Matthijs Schouten, bijzonder hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan Wageningen Universiteit, tevens hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de universiteit van Cork (Ierland) en werkzaam als ecoloog bij Staatsbosbeheer.
Vanaf 12.15 uur: Lunch en aansluitend veldexcursie met beheerder Barry Teunissen van Natuurmonumenten
14.00 uur: Einde persexcursie

*

Links:
http://www.staatsbosbeheer.nl



Razende Robot Reporter