Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 mei 2011

Succes en falen van re-integratietrajecten: presentatie nieuw onderzoek

Congres `Aan het werk' op 26 en 27 mei over re-integratie

Gepubliceerd op 20 mei 2011

Welke factoren zijn doorslaggevend voor het succes en falen van re-integratieprojecten? Deze vraag staat centraal tijdens het congres `Aan het werk' op 26 en 27 mei, waar de resultaten van het onderzoeksprogramma `Re-integratie Verbeteronderzoek' (RVO) worden gepresenteerd. Binnen dit programma deden wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vier jaar lang onderzoek naar re-integratie op de arbeidsmarkt.

Re-integratie ligt onder vuur. Het kabinet Rutte vindt dat een fors deel van het re-integratiebudget zonder merkbare schade kan worden wegbezuinigd. Onderzoek naar de effectiviteit van activeringsprogramma's laat echter een groot aantal vragen onbeantwoord. Wat zijn de leidende ideeën achter re-integratieprogramma's? Welke barrières staan de re-integratie van verschillende doelgroepen in de weg? Gelden die voor werklozen, zieke werknemers, bijstandscliënten en migrantenjongeren in gelijke mate?

Onderzoeksprogramma `Re-integratie Verbeteronderzoek'

In het onderzoeksprogramma RVO - bestaande uit een tiental onderzoeken
- wordt een beeld gegeven van de succes- en faalfactoren van verschillende re-integratietrajecten. Dit onderzoek is gedaan vanuit drie verschillende omgevingen: de institutionele omgeving, de sociale omgeving en de werkomgeving. Vernieuwend is niet alleen dat deze drie contexten in één onderzoeksprogramma in ogenschouw zijn genomen, maar ook dat de drie omgevingen in hun onderlinge relatie worden geanalyseerd. Op vrijdag 27 mei 2011 worden de resultaten van de tien onderzoeksprojecten gepresenteerd.

Congres `Aan het werk'

De eerste dag staat in het teken van een ontmoeting met wetenschappelijke onderzoekers. Op deze dag komen internationale deskundigen op het gebied van re-integratie aan het woord. De tweede dag staat in het licht van de ontmoeting met de uitvoeringspraktijk. Op die dag worden de meest belangwekkende onderzoeksresultaten gepresenteerd.

De conferentie wordt georganiseerd door de coördinatoren van het onderzoekprogramma RVO: mw. dr. Els Sol (Hugo Sinzheimer Instituut, UvA, programmaleider), mw. prof. dr. Monique Frings - Dresen (Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC/UvA) en mw. prof. dr. Trudie Knijn (Centre SOPINS, UU).


Locatie en deelname


Locatie: Artis Parkzalen. Plantage Middenlaan 41a Amsterdam.

Journalisten die de conferentie willen bijwonen, wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij Els Sol, e-mail: C.C.A.M.Sol@uva.nl.