Rijksvoorlichtingsdienst

Herbegrafenis Huzaar Kuipers op Militair Ereveld Grebbeberg

Dienstplichtig Huzaar Hendrik F. Kuipers uit Hengelo krijgt donderdag 26 mei zijn laatste rustplaats op Militair Ereveld Grebbeberg. Militairen van 42 Tankbataljon zorgen voor de herbegrafenis van Huzaar Kuipers in aanwezigheid van zijn nabestaanden.

De nabestaanden van Kuipers hebben de Oorlogsgravenstichting verzocht om zijn stoffelijke resten over te brengen naar het Militair Ereveld Grebbeberg. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht zorgt voor de uitvoering daarvan.

Kuipers diende bij het Mitrailleur Eskadron van het 1e Regiment Huzaren Motorrijders. Hij had zijn dienstplicht al vervuld maar werd in augustus 1939 gemobiliseerd. Zijn eenheid kreeg vanaf 8 mei 1940 de taak om de grote rijkswegen vanuit Den Haag naar Amsterdam, Utrecht en Rotterdam tegen vijandelijke luchtlandingen te bewaken. Huzaar Kuipers raakte in de ochtend van 10 mei 1940 zwaar gewond tijdens gevechten met Duitse luchtlandingstroepen in de omgeving van Maaldrift. Hij kreeg tijdens de behandeling van zijn verwondingen complicaties waaraan hij op 10 oktober 1941 op drieëntwintigjarige leeftijd in zijn woonplaats Hengelo is overleden. Daar is hij ook begraven.