Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Symposium over wijkvernieuwing De Prinsenhof

24 mei - De Prinsenhof levert op! Op donderdag 26 mei organiseert Project De Prinsenhof (een samenwerkingsverband tussen gemeente Leidschendam-Voorburg en de woningcorporaties Vidomes en WoonInvest) het symposium `De Prinsenhof: succesvol vernieuwen zonder sloop' in het net opgeleverde wijkcentrum De Plint. Het symposium wordt georganiseerd ter afsluiting van de succesvolle wijkvernieuwing in De Prinsenhof. De kennis die in de afgelopen 10 jaar in De Prinsenhof is opgedaan wordt deze middag gedeeld met bestuurders, beleidsmedewerkers, wijkmanagers en projectleiders die actief zijn op het gebied van wonen en wijkontwikkeling.

De Prinsenhof: het levende bewijs
Zo'n 10 jaar geleden sloegen de gemeente en de twee corporaties de handen in een om de jaren '60 wijk De Prinsenhof te moderniseren en een maatschappelijke impuls te geven. Er is gekozen voor een unieke aanpak; problemen in de wijk zijn niet met sloop-nieuwbouw opgelost, maar door renovatie van de woningen en herinrichting van de openbare ruimte in combinatie met sociaal-maatschappelijke investeringen. Tijdens het symposium blikken de betrokken wethouder Gregor Rensen en directeur van Vidomes Bart Tiesinga en adjunct-directeur van Wooninvest John van der Hulst terug op de wijkvernieuwing. Ook presenteren zij de cijfers uit de afsluitende leefbaarheidsmonitor, waaruit blijkt dat de bewoners het weer aangenaam wonen vinden in De Prinsenhof.

Inspirerende wijksafari
De deelnemers van het symposium gaan op wijksafari. Ze trekken met een kaart in de hand kriskras door de wijk en bezoeken inspirerende plekken, organisaties en personen die een bepalende rol hebben gespeeld bij de wijkvernieuwing. Brede School De Waterlelie en de Bouwspeelplaats openen voor de deelnemers hun deuren. De woningcorporaties, de wijkmanager en de wijkagent vertellen hoe zij de buurt fysiek en sociaal hebben zien veranderen in een prettige woonwijk. Ook komen bewoners zelf aan het woord. Een bewoner houdt Open Huis en vertelt waarom zij besloot een appartement te kopen in De Prinsenhof.

Klaar voor de toekomst?
Het symposium wordt afgerond met een discussie over de toekomst van De Prinsenhof en soortgelijke wijken. Olof van der Wal (directeur Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing), Elly van Kooten (directeur Wijken, Ministerie WWI) en Eveline Kokx (projectmanager wijk Palenstein Zoetermeer) gaan met elkaar in gesprek over wat er nodig is om wijken als De Prinsenhof toekomstbestendig te maken.

Meer nieuws over de wijk lees op de wijkwebsite van de Prinsenhof.