Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minder aandacht voor schade door roken in voortgezet onderwijs Overheid ziet geen prioriteit rookvrije schoolpleinen

Den Haag, 26 mei 2011

Uit nieuwste cijfers van het onderzoek rookvrije scholen dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO onlangs uitvoerde, blijkt dat 82% van de scholen in het Voortgezet Onderwijs aandacht besteedt aan roken in de les. Dat is een flinke afname ten opzichte van 2008 toen vrijwel alle scholen aandacht aan roken besteedden. Ook blijkt dat het aantal scholen dat de effectieve Actie Tegengif inzet om roken bij jongeren te voorkomen, dramatisch is teruggelopen. Deze cijfers laten zien dat een terugtredende landelijke overheid grote gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Gemeenten nemen landelijke taken niet over
Al jaren is jeugdpreventie één van de belangrijke peilers van het landelijke tabaksontmoedigingsbeleid, naast beschermen tegen meeroken en ondersteuning aan mensen die willen stoppen. Volgens de Gezondheidsnota, die vandaag is uitgebracht, is dit voor de landelijke overheid geen prioriteit en wil de Minister dit beleid vooral gaan neerleggen bij gemeenten. De nieuwe cijfers laten zien dat regionale en lokale partijen landelijk beleid niet zomaar overnemen. Tot het schooljaar 2010-2011 werd Actie Tegengif{1), een effectieve methode om roken onder jeugd tegen te gaan, landelijk georganiseerd. Vanaf 2010-2011 is dat gestopt en werd ervan uitgegaan dat gemeenten die promotie voortaan zouden organiseren. De nieuwe cijfers laten zien dat drie op de vijf scholen die de actie uitvoerden, er dit schooljaar mee is gestopt. De voornaamste reden voor het stoppen was voor deze scholen dat het landelijk en lokaal niet werd aangeboden.

Kennis neemt af
Tegelijkertijd blijkt ook dat de kennis over de schade van meeroken onder jongeren in het Voortgezet onderwijs (VO) tussen 2008 en 2010 van 49% naar 35% is gedaald. Onder jongeren uit het Beroepsonderwijs (BO) is die kennis gelijk gebleven. Deze cijfers komen uit de jaarlijkse Roken Jeugd Monitor 2010 die TNS NIPO voor STIVORO uitvoert onder zo'n 4500 jongeren. "Het is een zorgelijke ontwikkeling dat voorlichting over de gevaren van roken minder prioriteit krijgt op VO scholen", aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO, het kenniscentrum tabakspreventie. "Zeker als je tegelijkertijd weet dat de kennis over de schade door roken en meeroken bij de VO jeugd achteruit gaat. Hoe jonger kinderen experimenteren met roken, hoe groter de kans dat ze verslaafd raken. Daarom is het belangrijk dat scholen blijven voorlichten over de schade van roken en meeroken." Om kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van tabak, is kennis over de schade en het verslavende karakter van het product erg belangrijk.

Rookvrije schoolpleinen
De Gezondheidsnota geeft weer dat in 2008 een derde van de schoolpleinen in het voortgezet onderwijs rookvrij was. De nieuwste cijfers over 2011 geven aan dat nu nog maar een op de vijf (21%) schoolpleinen in het Voortgezet onderwijs geheel rookvrij is. In januari heeft de Minister tijdens een debat in de Tweede Kamer toegezegd zich te zullen inzetten om met haar collega van OCW schoolpleinen rookvrij te maken. Uit de Gezondheidsnota blijkt dat de Minister ernaar streeft dat meer schoolpleinen rookvrij worden, doch dat een landelijk rookverbod op schoolpleinen in Nederland nog niet haalbaar is. In België is al in 2008 bij wet geregeld dat schoolpleinen rookvrij zijn, omdat het zien roken op scholen jongeren verleidt om zelf te gaan roken.

(1) Actie Tegengif is een niet-roken wedstrijd voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Actie Tegengif is gecertificeerd door het RIVM omdat hij werkt om roken bij jongeren tegen te gaan.

Bronnen:
Rookvrije scholen 2011, TNS NIPO in opdracht van STIVORO Roken Jeugd Monitor 2010, TNS NIPO in opdracht van STIVORO

/////////

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht