Hollandse Delta

anammoxbacterie op zuivering Rotterdam

Proef met anammoxbacterie op zuivering Rotterdam

Publicatiedatum : 26 mei 2011

RIDDERKERK, 26 mei 2011- Met een Anammoxreactor wil waterschap Hollandse Delta de mogelijkheden onderzoeken om stikstof uit afvalwater te verwijderen. Hiervoor plaatste het waterschap een proefopstelling met Anammoxbacteriën op de rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) Dokhaven, Rotterdam. Het gaat om een innovatieve techniek die naast schoner water ook een forse energiebesparing kan opleveren.

Het onderzoek naar de mogelijkheden van de Anammoxbacterie duurt ongeveer twee jaar. Waterschap Hollandse Delta werkt hierin samen met Paques, TU Delft en Radboud Universiteit Nijmegen. Agentschap.NL en STOWA ondersteunen dit project financieel.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de Anammoxbacterie het afvalwater kan zuiveren bij lage temperaturen en relatief lage stikstofconcentraties. De deelnemende partijen hopen hiermee meer te weten te komen over deze veelbelovende zuiveringstechniek. Mogelijk kan dit leiden tot een rioolwaterzuivering die energieneutraal werkt en de gebruikte energie zelf levert.

Techniek

Op het moment wordt al energie opgewerkt uit het afvalwater op Dokhaven.

Organische stof uit het afvalwater wordt omgezet in biomassa. Deze biomassa (bacteriën) wordt in een vergister omgezet worden in biogas, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

Op het moment wordt de Anammoxbacterie op de rwzi Dokhaven gebruikt om het water dat vrijkomt bij de slibgisting, te zuiveren. Dit water bevat hoge concentraties aan ammonium, is een constante hoeveelheid van constante kwaliteit en heeft een temperatuur van 30 graden. Het grote verschil met de te onderzoeken toepassing is dat dit water kouder is, tussen 8 en 20 graden. Ook is de ammoniumconcentratie lager en varieert het afvalwater wat betreft samenstelling en aanvoerpatroon.

Energiebesparing

Merle de Kreuk, innovatietechnoloog bij Hollandse Delta verwacht dat goede toepassing van de Anammoxbacterie forse gevolgen kan hebben voor het energieverbruik op de rioolwaterzuiveringsinrichting: "Het gebruik van deze technologie zou volgens eerste ruwe schattingen het energieverbruik van Dokhaven met ongeveer 25 procent kunnen terugdringen. Natuurlijk zal het onderzoek moeten uitwijzen of dit in praktijk ook echt gehaald kan worden.