FNV KIEM

FNV verzet zich tegen bezuiniging op Wajong

donderdag 26 mei 2011

`Dit is de lafste bezuiniging die ik als vakbondsbestuurder sinds jaren ben tegengekomen. Want het gaat hier om mensen die zich nauwelijks kunnen verweren: jong gehandicapten (Wajong), mensen bij de sociale werkvoorziening (WSW) en in de bijstand, zoals alleenstaande moeders.'

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld maakt het kabinet Rutte en met name verantwoordelijk staatssecretaris De Krom bittere verwijten: `Die man walst over kwetsbare mensen heen en is met maar één ding bezig: hoe haal ik m'n twee miljard binnen.'

Demo en manifestatie Het Plein tegen Wet Werken naar Vermogen Bijna vijfhonderd medewerkers van verschillende sociale werkplaatsen in Nederland hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de kabinetsplannen om hen `voorgoed achter de geraniums te planten'.

Boze brief
In een tien kantjes tellende brief aan de Tweede Kamer zet de FNV al haar bezwaren én alternatieven op een rijtje. De Krom wil de huidige regelingen voor de zwaksten op de arbeidsmarkt (Wajong, WSW, WIJ en WWB) integreren in één regeling: de Wet Werken naar Vermogen. Hij grijpt dit aan om forse bezuinigingen door te voeren.

Ontoelaatbare greep in de portemonnee
Zo wil de staatssecretaris via een baanaanbod jongeren verplichten onder het wettelijk minimumloon te gaan werken. Dat is tevens het grootste bezwaar van de FNV: onder het mom van meer kansen op de arbeidsmarkt wordt een ontoelaatbare greep in de portemonnee van jonge gehandicapten, WSW-ers en bijstandgerechtigden gedaan. Hen wacht armoede.

Valse hoop
Een tweede hoofdlijn van kritiek is dat De Krom met zijn `experiment' valse hoop verschaft. De FNV constateert nu al dat werkgevers niet staan te trappelen om Wajongers en WSW-ers aan te nemen. De FNV heeft er geen enkel vertrouwen in dat De Kroms aanpak daarin verandering zal brengen.

Historische fout
Hartveld: `Nederland mag dit niet laten gebeuren. De vakbeweging, de FNV, staat het in ieder geval niet stilzwijgend toe.' Daarom zijn Hartveld en FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer over het plan van De Krom.

In de brief betitelt Hartveld de plannen van het kabinet als `een historische fout'. Volgens hem bieden de huidige wetten genoeg handvatten om knelpunten aan te pakken.