Universiteit Twente

sectoren: volop kansen voor Twente

Innovatielezing Bernard Wientjes (VNO-NCW)

26 mei 2011

De negen `topsectoren' die onlangs zijn gedefinieerd, bieden volop kansen voor de regio Twente. Kennisinstellingen en bedrijven krijgen daarin het voortouw, de overheid faciliteert. Keuzen maken en samenwerken, dat is wel het devies, betoogde VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes in zijn Innovatielezing 2011.

De aanpak van de topsectoren, met compacte topteams, is onorthodox. Geen "Poolse landdagen", aldus Wientjes in zijn lezing, maar teams van een handjevol ondernemers en topwetenschappers. Op thema's waarmee Nederland zich kan onderscheiden. Vanuit de UT zijn Dave Blank en Clemens van Blitterswijk vertegenwoordigd in respectievelijk de topteams High Tech Materialen en Systemen en Life Sciences. Op 14 juni moeten ze al een business plan gereed hebben: ongekend snel. "Het businessplan voor de BV Nederland herschrijven", noemt Wientjes het ook wel. Vanuit de overheid is daarvoor 1,5 miljard uitgetrokken: bestáánd geld uit verschillende potjes, dat wel. De VNO-NCW-voorman ziet kansen om daar nog 500 miljoen aan toe te voegen via een aantrekkelijker fiscaal klimaat voor ondernemers die onderzoekscapaciteit inhuren bij kennisinstellingen.

3TU

Wientjes laat in zijn Innovatielezing een optimistisch geluid horen over de Nederlandse economie, verwijzend naar de economische groei en lage jeugdwerkloosheid: "We doen het op dit moment verbijsterend goed." De regering heeft meer een doe- dan een denkmentaliteit, en de aandacht voor de Nederlandse regio's, met zijn vele 'valleys', lijkt afgenomen. Dat is slechts schijn, want juist in de negen topsectoren schuilen grote kansen. Mits er wordt samengewerkt. "Met 14 Nederlandse universiteiten tot de wereldtop willen behoren, dat is onmogelijk. Het is geen geheim dat VNO-NCW graag één krachtige TU Nederland ziet."

Slagkracht

UT-collegevoorzitter Anne Flierman verschilt daarin met Wientjes van mening. De samenwerking met de andere twee TU's krijgt al gestalte in bijvoorbeeld het ICT-instituut NIRICT onder leiding van Peter Apers, en in nauwe afstemming over faciliteiten en onderzoeksaccenten, maar heeft in andere gevallen het karakter van een stevige concurrentie. In zijn eigen betoog uit Flierman zijn zorg over de 'bestuurlijke drukte' rondom innovatie, met overlegstructuren op allerlei niveaus. "Daardoor dreigen we slagkracht te verliezen. Dit terwijl premier Rutte, tijdens zijn recente bezoek, de loftrompet stak over de samenwerking van universiteit en bedrijven. Daar moeten we op kunnen voortbouwen. " Flierman kondigt verder aan dat de Europese Commissie ervoor heeft gekozen om in november een European University-Industry Forum op de UT-campus te laten plaatsvinden, opnieuw een mooie kans voor internationale profilering in het lustrumjaar.

De reacties uit de zaal, op Wientjes' betoog, zijn overwegend positief over de topsectoren. Gedeputeerde Theo Rietkerk van Overijssel wil met de plannen voor een innovatiefonds nauw aansluiten op deze sectoren. Vanuit de hoek van de ondernemers zijn er wel vragen over de keuze van juist deze sectoren: zijn ze, voor de echte top, niet te breed? Wientjes beaamt dat hierin nog wel scherpe keuzen nodig zijn.

Prijzen

Na de lezingen is het tijd voor de uitreikingen van de Marina van Damme Beurs, voor vrouwelijk toptalent afgestudeerd aan de UT, en de Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap. Dit jaar gaan deze naar Klaudie Bartelink en Gert Veldhuis (zie de afzonderlijke nieuwsberichten hierover op deze site).

De middag wordt afgesloten met een bijzonder moment. De Technologiekring Twente, die veel van de spinoff ondernemingen van de Universiteit Twente representeert, biedt aan de UT een borstbeeld aan van wijlen prof. Harry van den Kroonenberg, grondlegger van de 'ondernemende universiteit'. Het borstbeeld, vervaardigd door zijn eigen dochter Mohana, wordt onthuld door zijn weduwe en ir. Gijs van Driem, die nauw betrokken was bij de ondernemende plannen van Van den Kroonenberg en destijds het incubator centre BTC oprichtte.