Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest Fryslân hoeft niet op te treden tegen jeugdketen Heeg

Het college van burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Wymbritseradiel heeft terecht afgezien van het treffen van maatregelen tegen jeugdketen in Heeg.

Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag bepaald.Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verzocht de voormalige gemeente in 2009 om op te treden tegen de keten.

De KHN gaf aan dat sprake zou zijn van cafés waarvoor drank- en horecavergunningen nodig zijn.
Begin dit jaar kreeg het gemeentebestuur van Súdwest Fryslân de opdracht van de raad om te onderzoeken hoe de drankverstrekking in de keten verloopt. Op basis hiervan constateert het gemeentebestuur dat in geen van deze jeugdketen tegen betaling alcoholhoudende drank wordt verstrekt.

Volgens de gemeente Súdwest Fryslân zijn de betreffende jeugdketen in Heeg geen cafés, waarvoor een drankvergunning nodig is. Daarom treedt de gemeente niet op tegen de jeugdketen. De Koninklijke Horeca Nederland heeft inmiddels laten weten zich te kunnen vinden in deze beslissing. Hiermee is een einde gekomen aan het geschil tussen het gemeentebestuur en KHN.

"We zijn tevreden met de uitspraak van de rechter. De uitspraak vormt voor ons de basis voor het verder ontwikkelen van beleid en regelgeving voor jeugdketen in de gemeente Súdwest Fryslân. Deze uitspraak betekent overigens niet dat alle jeugdketen in de gemeente vanzelfsprekend mogen blijven staan. We gaan alle jeugdketen beoordelen op basis van de uitspraak van de Raad van State" aldus wethouder Andries Ekhart.