CDA


Plannen Lady Ashton over Noord-Afrika en Oost-Europa onvoldoende donderdag 26 mei 2011
De nieuwe plannen van EU's hoge buitenlandvertegenwoordiger Lady Ashton over de relatie van de EU met Noord-Afrika en Oost-Europa zijn volstrekt onvoldoende. Dit concludeert CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) in het debat over mevrouw Asthon's beleidsnotitie over het Europese nabuurschapbeleid.

Ria Oomen-Ruijten: "De notitie gaat over het buitenlands beleid van de EU met landen in Noord-Afrika, Midden Oosten en buurlanden in Oost-Europa, zoals Moldavië, Wit-Rusland en de Oekraïne. Een van de meest ontnuchterende conclusies is de constatering dat het huidige beleid weinig resultaat heeft. Het moet dus anders en beter."

Lady Ashton wil de positie van de mensenrechten verder versterken, maar geeft niet aan op welke manier dit dan zou moeten gebeuren. Verder worden een aantal nieuwe ijkpunten voor het beleid genoemd, zoals democratische hervormingen en duurzame groei, maar wordt niet aangegeven hoe de vooruitgang op deze punten gemeten wordt.

Om de nieuwe doelen te bereiken is 1,2 miljard euro extra nodig en daarbovenop zou er een fonds opgericht moeten worden ter stimulering van de democratie.

Ria Oomen- Ruijten: "Het klopt dat veel moet gebeuren aan de oostgrens van de EU en in Noord-Afrika en daar is geld voor nodig. Maar Lady Ashton geeft niet aan welke andere projecten dan moeten sneuvelen of waar dat extra geld vandaan moet komen bij een herschikking van taken. Ook over de wijze waarop echte samenwerking in de Raad gestalte moet krijgen zwijgt de notitie."