Partij voor de Vrijheid (PVV)

Kennismigrantenregeling alleen voor échte kennismigranten

Minister Leers zei op 16 februari 2011: "De Kennismigrantenregeling moet alleen beschikbaar zijn voor de echte kennismigrant." Het aantal kennismigranten is gestegen van 2220 in 2005 tot maar liefst 6570 in 2010.

Deze toename van het aantal kennismigranten wordt door het Kabinet als iets normaals gepresenteerd. De PVV vindt dit allesbehalve normaal. Immers, hoe kan het nu zo zijn dat bedrijven zoals Bakkerij Kismet, autorijschool Ramazan, Al-MedinahTravel, Tachibana Massage, Groothandel Rui Xiang, Restaurant Pom Lai Garden, etc. gebruik maken van de Kennismigrantenregeling?^ (*)

Recent heeft de SIOD fraude ontdekt door middel van schijnconstructies met gefingeerde bedrijven. Bovendien werd bij maar liefst één op de vijf geïnspecteerde bedrijven met een hoog risico, een of meerdere overtredingen vastgesteld.

De PVV is van mening dat om de échte kennismigrant in onze economie binnen te halen, alleen een financiële eis m.b.t. de hoogte van het jaarsalaris volstrekt onvoldoende is. Op dit moment kunnen eerder genoemde bedrijfjes, met wat boekhoudkundige handigheid, zogenaamde `kennismigranten' bij hen laten werken. Het moet afgelopen zijn met dit soort misbruik. In al deze gevallen moet de verblijfsvergunning van de `kennismigrant' onmiddellijk worden ingetrokken.

Voor de PVV moeten kennismigranten voldoen aan een aantal vereisten.

Zo moet het gaan om hooggekwalificeerde kenniswerkers die in Nederland niet of nauwelijks beschikbaar zijn (schaarste). Ook is de PVV van mening dat een kennis- en/of opleidingseis volstrekt gerechtvaardigd is. Ten slotte kan de bestaande salariseis voorzien van de aanpassingen die het Kabinet voorstelt, mede ertoe bijdragen dat alleen de échte kennismigrant naar Nederland komt.

(*) http://www.ind.nl/Werkgevers/toegelaten-tot-de-kennismigrantenproce dure.aspx