D66

donderdag 26 mei 2011

Europese ´Weekendschool´ voor kansarme kinderen

Europarlementslid Marietje Schaake (D66) wil een Europese Weekendschool introduceren voor kinderen uit sociaal-economische achterstandsbuurten in Europa. Schaake heeft dit voorgesteld in de Culturele Commissie van het Europees Parlement.

De sociaal-liberaal kwam op het idee door de succesvolle formule van de IMC Weekendschool, die al meer dan tien jaar op zondag vrijwillig aanvullend onderwijs aanbiedt voor scholieren uit achterstandswijken in Nederland. Schaake is hier af en toe gastdocent.

Zomerschool doorbreekt sociaal-economische ongelijkheid

D66 vindt dat de vicieuze cirkel van ongelijke toegang tot onderwijs in Europa doorbroken moet worden. "In een welvarend continent als Europa moet iedereen, ongeacht je afkomst, de kans hebben om te studeren en een goede baan te krijgen. Nu de vergrijzing toeslaat moet de EU veel meer investeren in onderwijs." Volgens Schaake kan een project als de Europese Weekendschool hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Beter toekomstperspectief

Kinderen die de Nederlandse Weekendschool doen krijgen meer zelfvertrouwen en daardoor ook een beter toekomstperspectief. Dat wil Schaake voor jeugd uit de hele EU: "Als kinderen uit achtergestelde buurten de zomerschool doen maken ze kennis met Europa in al z´n facetten. Ze krijgen les van mensen uit de wereld van cultuur en wetenschap, waar zij normaal gesproken niet mee in aanraking zouden komen", legt Schaake uit.

Zonder subsidie

Schaake benadrukt dat het onderwijsproject na de pilotfase zonder subsidie moet kunnen draaien. "De IMC Weekendschool krijgt ook geen overheidsfinanciering, en is toch erg succesvol.".