Nieuw-Vlaamse Alliantie




Federal Computer Crime Unit onderbemand, maatregelen nodig

klok 26 mei 2011

De Federal Computer Crime Unit, belast met de opvolging van cybercriminaliteit, kan de explosieve stroom aan meldingen niet meer tijdig verwerken door een nijpend personeelstekort. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker: "Het slechte imago van justitie straalt af op de FCCU; er moet dringend geïnvesteerd worden in de verdere modernisering."

Tussen 2007 en 2011 moesten volgens plan 160 extra personeelsleden worden aangetrokken om de wachttijd voor de behandeling van klachten te beperken. Dat is niet gebeurd. Meer nog: er staan 100 vacatures open.

Minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom gaf op vraag van Dedecker toe dat het streefcijfer niet gehaald wordt. "Problematisch. Voor niet-dringende meldingen geldt een doorlooptijd van meer dan een jaar. De FCCU zal straks hopeloos achterop hinken als de personeelsbezetting niet meegroeit," waarschuwt Dedecker.

Slecht imago

Een verklaring voor de onderbezetting gaf de minister niet, maar Dedecker vermoedt dat het beeld van een vastgeroeste justitie ook afstraalt op de FCCU. "Als de Computer Crime Unit met een imagoprobleem kampt, moeten we dit dringend bijsturen en de FCCU verder profileren als een interessante en dynamische werkgever, mee met z'n tijd."

Om de effectiviteit van de CCU's te verhogen, werd recent al geïnvesteerd in betere software, pc's en smartphones. Dedecker: "Iedere inspecteur uitrusten met een smartphone zorgt voor een professionele omgeving en beantwoordt aan de verwachtingen van young professionals. We mogen niet langer talmen, en moeten nu ingrijpen om dit imagoprobleem en de lange wachttijd voor klachtenbehandeling in te perken." Auteur(s): Peter Dedecker, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be