Woningcorporatie Ymere

Symbolische sleuteloverdracht Officierswoningen in Haarlem

26-5-2011

Oplevering van twaalf sociale huurwoningen aan nieuwe bewoners is laatste stap in project Ripperda

Woensdagochtend 25 mei was het eindelijk zover. Alle bewoners van de Officierswoningen in Ripperda kregen hun sleutel overhandigd. Het project bestaande uit twaalf eengezinswoningen in de sociale sector is het laatste deelplan van het Ripperda project en is in opdracht van Ymere gebouwd.

In december was nog gezamenlijk het hoogste punt gevierd, in de ijzige kou. Nu scheen het zonnetje vrolijk boven de nieuwe woningen. De bewoners kregen, naast de sleutel, ook allemaal een mooie bos bloemen.

Gesprek met nieuwe bewoonster
Marieke Wassenaar, manager gebiedsbeer van Haarlem sprak met nieuwbakken bewoonster Harriët van Duijn. Op de vraag waarom ze besloten heeft in Ripperda te gaan wonen antwoordde ze: Ik woonde in Bennebroek met mijn dochter van 13 maar heb vroeger altijd in Haarlem-Noord gewoond. Ik ken deze buurt goed en wilde graag weer terug. Zeker ook omdat ik zelf in Haarlem werk en mijn dochter hier naar school gaat.

Mooie indeling
Harriët vindt de indeling van de woning het mooist. De woning heeft een woonkeuken die aan de tuin grenst. Op de eerste etage bevindt zich de woonkamer en een slaapkamer en op de tweede verdieping nog een slaapkamer en een bergruimte. Ik ben erg blij met deze woning!

Groter dan verwacht
Ze vond het moeilijk om een voorstelling van de woning te maken toen deze gebouwd werd. Ik heb de woning op 1 december 2010 gezien, tijdens de viering van het hoogste punt van de Officierswoningen. Er moest toen nog veel aan de woning gebeuren. Ik zie nu pas echt hoe de woning is geworden. Er is veel meer bergruimte dan ik had verwacht.

Ripperda
De Officierswoningen maken deel uit van het project Ripperda. Op 11 oktober 1882 werd gestart met de bouw van deze majestueuze kazerne met als grote blikvanger het monumentale hoofdgebouw. Het terrein voor het hoofdgebouw was lange tijd toneel van bijzondere exercities en sportwedstrijden. Nu is het een oase van rust nabij de binnenstad van Haarlem.

Samen met Slokker Vastgoed ontwikkelt Ymere hier een mix van 377 huur- en koopappartementen, eengezinswoningen, waaronder ook sociale huur, een woon-zorgcentrum en commerciële ruimten.

Een deel van de woningen bevindt zich in gerestaureerde kazernegebouwen. De architectuur van de aanvullende nieuwbouw is aangepast op deze monumenten. Deze woningen zijn een ontwerp van de architect Bob van Reeth.

Het excercitieterrein is behouden gebleven, waardoor het monumentale hoofdgebouw vanaf de Schoterweg nog steeds een blikvanger is. De kwaliteit van het nieuwe woongebied maakt De Ripperda tot een uitzonderlijk stukje Haarlem waar rust, ruimte en comfort centraal staan.