Gemeente Breda

26May
College ziet geen toekomst in plannen Bishop Tower aan Claudius Prinsenlaan Het college van burgemeester en wethouders ziet geen mogelijkheden om de Bishop Tower aan de Claudius Prinsenlaan tot ontwikkeling te brengen. Het grote aantal bezwaarmakers, extra druk op het verkeer in het gebied, een gebrek aan financiële middelen en bouwprogramma zijn voor het college aanleiding om de planologische procedure voor de woontoren te stoppen. Met dit besluit komt het college tegemoet aan ruim 80 bezwaarmakers.

Het oorspronkelijke plan Bishop Tower behelst een woontoren van 80 meter, bestaande uit 25 verdiepingen. Het plan bevatte appartementen, commerciële ruimten, een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen en parkeerplaatsen op de begane grond.

Tijdens de planologische procedure ontving de gemeente ruim 80 zienswijzen, voornamelijk over verkeer en parkeren, schaduwwerking, aantasting privacy en waardevermindering van woningen. Vanwege het grote aantal bezwaarmakers en andere initiatieven in de omgeving, zoals voormalige plannen voor herontwikkeling JEKA-terrein, besloot het college tot een onderzoek naar milieueffecten.

Dit onderzoek geeft aan dat huidige verkeersdruk op de Claudius Prinselaan maximaal is. Aanvullende ontwikkelingen, zoals de bouw van de Bishop Tower, een ontwikkeling van het JEKA- terrein en uitbreidingsplannen van het Amphia Ziekenhuis leiden tot een substantiële toename van verkeer. Alles bij elkaar opgeteld, leidt zelfs tot het compleet vastlopen van verkeer. Dit is alleen te verhelpen met grote, kostbare ingrepen in de (hoofd)infrastructuur (zuidelijke rondweg) van de stad. Voor deze ingrepen heeft de gemeente de komende jaren geen geld beschikbaar.

In de heroverweging van de stedelijke plannen van december 2010 (notitie Stedelijke Programmering 2020, Koers Gezet) maakten college en raad scherpe keuzes over de verdeling van ruimtelijke ontwikkelingen over de stad. Het bestuur besloot prioriteit toe te kennen aan de uitbreidingsplannen van het Amphia Ziekenhuis en af te zien van het plan Bishop Tower.
Breda, 26 mei 2011