Gemeente Valkenburg aan de Geul

Eikenprocessierups in Valkenburg aan de Geul

Eikenprocessierups De eikenprocessierups is in 2007 voor het eerst waargenomen in de Gemeente Valkenburg aan de Geul. In 2008 was de plaagdruk bijzonder laag, maar in 2009 en 2010 was een stijging van het aantal besmette bomen waarneembaar. Het warme voorjaarsweer van dit jaar is gunstig voor de ontwikkeling van de eikenprocessierups: waakzaamheid blijft dus geboden!

Bestrijding
De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft de bestrijding van de eikenprocessierups in een plan van aanpak vastgelegd. Het doel is de verspreiding van de eikenprocessierups zoveel mogelijk tegen te gaan en de overlast tot een minimum te beperken. Om dit te bereiken worden diverse maatregelen getroffen, waaronder preventieve bestrijding door middel van het bespuiten van bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Op de volgende locaties heeft preventieve bestrijding plaatsgevonden:
* Berg Langen Akker binnenzijde begraafplaats
* Berg Mariamunster in speeltuintje

* Berg Mariamunster sportcomplex VV Berg

* Berg Meldermunster rondom scoutinggebouw
* Berg Meldermunster weg richting voetbalterrein
* Broekhem Stoepertweg voor viaduct autoweg, linkerzijde
* Broekhem Keelstraat tegenover huisnr.12 in talud
* Broekhem Beekstraat fietspad onder autoweg, rechterzijde
* Houthem Kromme steeg ter hoogte van trapveld VV Iason
* Valkenburg B.Henssingel ter hoogte van rolschaatsbaan
* Valkenburg Dorbeekweg halverwege pad, westkant
* Valkenburg Kop Cauberg Kuurpark

Naast preventieve maatregelen worden vanaf de periode juni-juli nesten opgezogen en waar nodig waarschuwingsborden geplaatst.

Eikenprocessierups in uw tuin
De eikenprocessierups komt alleen voor in inheemse eikenbomen. Mocht in uw tuin een eik staan, dan is het raadzaam om deze in de maanden juni en juli de boom goed te bekijken. U kunt de eikenprocessierupsen eenvoudig herkennen; het zijn kleine grijsbruine rupsen die sterk behaard zijn en zich in grote groepen en nesten op de boomstam bevinden. In de avonduren gaan de rupsen ''in processie'' op zoek naar voedsel in het buitenste bladerdek. Via de website van de GGD Zuid-Limburg www.ggdzl.nl vindt u meer informatie en fotoâs.

Wat te doen als u de rupsen waarneemt?
Probeer de rupsen nooit zelf te bestrijden! Raak de boom en de rupsen nooit aan en probeer de omgeving van de boom te mijden. Bij vermeende onraad zullen de rupsen gebruik maken van hun afweermechanisme en de schadelijke brandharen afschieten, met alle nadelige gevolgen van dien.

Wij adviseren u contact op te nemen met de Bel- en herstellijn van de gemeente via 043-6099333. De gemeente zorgt ervoor dat de rupsen kosteloos verwijderd worden door een gespecialiseerd bedrijf. Dit geldt ook voor bomen op particulier terrein.

Op plekken waar de rupsen al waargenomen zijn, is een waarschuwingsbord geplaatst of wordt een waarschuwinglint geplaatst. Daarna zorgt de gemeente voor de verdere afhandeling en bestrijding. Â