GroenLinks


Politiek aan zet om bouw kolencentrales tegen te houden

Het Europese Hof heeft vandaag besloten dat de milieuvergunningen voor kolencentrales in strijd zijn met EU-regelgeving maar het is het aan de Nederlandse politiek om die regelgeving in nationale wetgeving om te zetten. De Nederlandse rechter mag de vergunningen niet vernietigen. Wel benadrukt het Europese Hof dat Nederland de Europese luchtkwaliteitsnormen moet halen. GroenLinks komt daarom opnieuw met het initiatiefwetsvoorstel kolen.

De initiatiefwet van GroenLinks geeft energiebedrijven door een belastingprikkel de zekerheid dat CO2-uitstoot van kolencentrales na 2012 minstens 50 euro per ton gaat kosten. Daarmee wordt het voor energiebedrijven onrendabel om in ouderwetse kolencentrales te investeren.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "De bouw van nieuwe kolencentrales is een aanslag op het klimaat. Bovendien vertragen ze de doorbraak van schone energie. Dat terwijl schone energie banen oplevert en ons minder afhankelijk maakt van het buitenland. Hoe minder kolenmonsters, hoe beter."

Diverse milieuorganisaties stapten naar de rechter omdat de milieuvergunningen in strijd zijn met de Europese regels voor schone lucht. Het Europese Hof oordeelde vandaag dat deze vergunningen inderdaad niet overeenkomen met Europese regels en benadrukt dat de luchtkwaliteitsnormen door Nederland gehaald moeten worden.

In de pijplijn

NUON heeft inmiddels zelf besloten om voorlopig geen nieuwe kolencentrales te bouwen. GroenLinks is blij hiermee. Helaas zitten er nog zeker drie andere kolencentrales in de pijplijn.

Van Tongeren: "GroenLinks ziet al jaren de noodzaak in van een nieuwe kolenwet. Nu de Nederlandse politiek weer aan zet is ga ik verder met ons initiatiefwetvoorstel kolen. En zal ik deze opnieuw in de Tweede Kamer behandelen."