Watersportverbond - KNWV

Nieuwe Binnenvaart Politie Reglement van kracht

donderdag 26 mei 2011

Op 25 mei is officieel het gewijzigde Binnenvaart Politie Reglement BPR in werking getreden. In het reglement staan de vaarregels op het water beschreven. Voor de toervaarder zijn de wijzigingen beperkt.

Nieuw BPR van kracht De aanpassing van het BPR, het zogenaamde 10e wijzigingsbesluit, heeft een lange voorgeschiedenis achter de rug. De vorige wijziging stamde uit 2004 en sinds die tijd zijn er de nodige nieuwe ontwikkelingen geweest, die opnieuw om aanpassing van het reglement vroegen.

Sinds vorig jaar was de nieuwe tekst al bekend. Die is ook opgenomen in de recente publicaties, zoals de Almanak voor Watertoerisme deel 1 2011-2012. Vanaf 25 mei is de nieuwe tekst ook formeel in werking getreden.

Voor de watersporter zijn de belangrijkste wijzigingen:

* het toepassingsgebeid van het BPR bij de Waddeneilanden en de Westerschelde is aangepast. Het eiland Noorderhaaks valt nu onder het toepassingsgebied van het BPR. En op de Westerschelde is de westelijke begrenzing verlegd, zodat die nu gelijk valt met de begrenzing van de Binnenvaartwet.

* Kleine schepen (recreatievaart) uitgerust met een marifoon zijn verplicht deze uit te luisteren op kanaal 10 of op het z.g. blokkanaal, het kanaal dat op de VHF-borden wordt aangegeven
* Veerponten op kleine doorgaande vaarwegen (klasse 0 & 1) zijn niet langer âgrote schepenâ en hoeven dus niet verplicht een marifoon aan boord te hebben. En veerponten moeten het groene licht doven, als ze buiten gebruik zijn.

* Oefenen voor deelname of het deelnemen zelf aan wedstrijden met snelle motorboten in verenigingsverband is toegestaan voor personen die de minimumleeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mits zij ontheffing hebben van de bevoegde autoriteit.

Het Watersportverbond wijst erop dat het laatste punt niet opgaat voor de opleiding Rescue van het Watersportverbond, danwel voor de inzet van rescueboten door verenigingen bij hun zeilwedstrijden. Daarvoor is en blijft de minimumleeftijd 18 jaar.