NVLF



---

26 mei 2011
Vrije vestiging

Kostenonderzoek logopedie NZa van start

Tarief opnieuw ijken.

De NZa start met het kostenonderzoek naar de tarieven logopedie. De NVLF heeft hiervoor bij de NZa een verzoek ingediend om het tarief logopedie opnieuw te ijken. De NVLF is dan ook blij dat ons verzoek eindelijk is gehonoreerd om dit onderzoek te doen. Op dit moment vraagt de NZa bij verschillende onderzoeksbureaus offertes op.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd onder een representatieve steekproef van logopediepraktijken in de vrije vestiging. Het onderzoek richt zich op de praktijkkosten en de rekennorm. Naar verwachting vindt het onderzoek naar de praktijkkosten plaats door middel van een boekenonderzoek door een onderzoeker in de praktijk. Het onderzoek naar de rekennorm zal plaats vinden via een tijdsbestedingonderzoek. Het doel van het tijdsbestedingonderzoek is dat duidelijk wordt hoeveel tijd er per FTE wordt besteed aan logopedische zorg.

Het onderzoek zal worden verricht op basis van artikel 61 van de WMG (Wet Marktordening Gezondheidszorg). Dit houdt in dat de gegevens niet op basis van vrijwilligheid verzameld zullen worden maar dat de partijen verplicht zijn om de gegevens te verstrekken. Gezien het grote belang van dit onderzoek gaat de NVLF ervan uit dat u bereid bent om aan het onderzoek mee te werken, maar de NZa heeft ook verschillende handhavingmiddelen die ingezet kunnen worden voor een optimale respons.

Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van het kostenonderzoek.