CDA


Hernieuwde focus Regionaal Beleid versterkt Nederlandse concurrentiekracht
donderdag 26 mei 2011
Europese subsidies moeten meer worden ingezet op concurrentiekracht en innovatie. Vooral Nederland haalt hier meer voordeel uit. Dit is de uitkomst van de stemming vandaag in het Europees Parlement over de toekomst van de regionale subsidies over de periode 2014-2010. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (regionaal beleid): "Het gaat niet om een verhoging van het budget, maar om beter te doen met hetzelfde geld."

Van Nistelrooij: "Dit betekent dat kennis en innovatie voorop komen te staan voor alle Europese regio's. Nederland doet het al goed met kennisclusters als Brainport en Food Valley maar het kan veel baat hebben bij een grotere focus op concurrentiekracht. Iedere Nederlandse Euro aan afdracht zou dan meer dan een Euro opleveren."

Het Parlement wil voorts dat er meer aandacht wordt besteed aan samenwerkingsprojecten van bedrijven en kennisinstellingen in Europa. Het aandeel van de gelden voor deze zogenaamde territoriale samenwerking zal worden verhoogd tot 7% van het budget. Deze bijstelling stemt overeen met de prioriteiten die vanuit Den Haag voor de periode tot 2020 worden gewenst. Van Nistelrooij: "Aansluiting bij goede projecten in andere lidstaten levert voordelen op voor onze bedrijven en overheden."

Het Europees regionaal beleid is een van de belangrijkste beleidsterreinen en tevens grootste begrotingspost van de Europese Unie. Deze zomer komt de Europese Commissie met de financiële voorstellen voor 2014-2020. Het regionale beleid, ook voor Nederland, zal daarbij volgens Van Nistelrooij niet worden geschrapt.