Gemeente Breda

Bred@ verdient het

In `Bred@ verdient het`, de Voorjaarsnota 2011, geeft het college uitdrukking aan de economische potentie van de stad en de drive om er samen met de stad het beste uit te halen. Het college zoekt hierbij naar het evenwicht tussen financiële mogelijkheden en ambities. Om zoveel mogelijk ambities waar te kunnen maken is ingezet op het volledig benutten van de verdiencapaciteit door het binnenhalen van subsidies en het leggen van slimme verbindingen. Lef, leiderschap en verantwoordelijkheid nemen, zijn nodig om kansen te pakken en creëren. Op deze wijze kunnen voor hetzelfde geld meer doelen worden bereikt. De voorjaarsnota 2011 presenteert de keuzes voor 2011 en 2012 transparant en in samenhang.

Het college ziet als voornaamste kracht dat Breda een stad is met interessante contrasten. Het gaat dan bijvoorbeeld om historisch decor tegenover een moderne architectuur, vasthouden aan tradities tegenover een stad die actief en bewust op zoek is naar vernieuwing. Al met al is Breda een trotse stad die zich meer openstelt voor de veranderende omgeving en verbindt. Bred@ verdient het.

Vanuit het leidend motief `iedereen kan wat en iedereen doet wat en is hard nodig' wordt ingezet op het stimuleren van de eigen kracht en creativiteit van inwoners, bedrijven en instellingen. Onderwijs vormt de motor van de ontwikkeling van mensen. Plannen van partners worden getoetst aan hun bijdrage aan een sterke stad en versterking van de economie. Het ruimtelijk beleid, de ontwikkeling van de woningmarkt, en infrastructuur zijn gericht op het faciliteren van economische ontwikkelingen van stad en regio.

De ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie staat in het teken van flexibiliteit om mee te kunnen bewegen met de dynamiek van de stad.

De uitgangspunten van het financieel perspectief 2012-2015 zijn gebaseerd op rijksinformatie van eind mei 2011. Door EUR 30 miljoen structureel te bezuinigen kan een sluitend meerjarenperspectief worden gepresenteerd. Breda zet in op EUR 40 miljoen aan investeringen. Er is bewust gekozen om EUR10 miljoen te blokkeren voor onvoorziene zaken en risico's.

Een greep uit de initiatieven voor de komende jaren:
* Werken@Breda: Dinalog, Herstructurering bedrijventerreinen: Emer-Hintelaken, Krogten, Krouwelaarshaven, Winkelcentrum Beek en De Donk, Wonen boven winkels;

* Wonen@Breda: Transformatiemanagement en versterking programmaorganisatie Via Breda, Openbaar Vervoer Terminal: Veiligheid en mobiliteit; Verhuizing kermisexploitanten;
* Leven@Breda: Buitensportaccommodaties, Renovatie De Scharen, Reservering nieuw sportcentrum, Topsportalliantie faciliteren, Faciliteren evenementen en Bidbook Culturele Hoofdstad, Voorplein Chassé;

* Groen@Breda: Knelpunten verhardingen en opschonen buitenruimte, Dr. Jan Ingenhousplein, HOV busbaan, Fietsschakel, Uitvoeringsprogramma.