D66

donderdag 26 mei 2011

Van Bijsterveldt negeert opnieuw D66-motie homovoorlichting

Minister van Bijsterveldt (CDA) negeert de oproep van een grote meerderheid van de Tweede Kamer om homo-voorlichting op alle scholen te geven. Van Bijsterveldt had eerder dit jaar ook al laten weten de motie Pechtold niet te willen uitvoeren.

Motie Pechtold

Eind 2009 werd de motie Pechtold ingediend, mede ondertekend door de PvdA, VVD, GroenLinks en de SP. De motie wil voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen verplichten. Van der Ham: "De minister blijft weigeren om deze motie uit te voeren. Ze zegt dat er al genoeg gebeurt op het gebied van voorlichting, maar dat zijn de scholen die hier al welwillend tegenover stonden. Het gaat ons juist om de scholen die nu niets doen, zowel christelijk als openbaar, de groepen jongeren die we nu niet kunnen bereiken."

Christelijke minderheid

Alleen de SGP, de ChristenUnie en het CDA stemden destijds tegen de motie. Dat betekent dat er maar 28 Kamerzetels tegen zijn, en 122 voor. "Het is gek dat zo'n kleine christelijke minderheid nog steeds zoveel macht heeft. Ik vind het onacceptabel dat deze minister de wens van de Kamer in de wind slaat en we zullen hier bij een volgend debat zeker op terug komen," aldus Van der Ham.

Zelfmoord en depressie

De cijfers over de problematiek van homojongeren liegen er niet om:
* -
de helft van de leerlingen vindt dat je op school beter niet kan vertellen dat je homo bent;

* -
één op de acht jongens verbreekt de vriendschap met zijn beste vriend als die homo zou zijn;

* -
de helft van de homoseksuele jongeren heeft zelfmoord overwogen;
* -
het aantal zelfmoordpogingen van homojongeren is vier keer zo groot als dat van heterojongeren;

* -
driekwart van de homojongeren wordt weleens gepest of in elkaar geslagen